Jesienią jest u mnie na tapecie nie tylko cynamon, ale też inne, niebanalne dodatki do ciast. Do biszkoptu z malinami pasuje nie tylko wanilia, ale też coś znacznie bardziej oryginalnego. Ten zapach robi całą robotę i będzie kusił sąsiadki - by zapukać na pogaduszki i kawę. Dekorację i dodatki inne niż cukier puder sobie odpuszczam, bo aromat mówi sam za siebie.
Jak zrobić prosty biszkopt z malinami?
To klasyczny biszkopt z dodatkiem masła i malin, ale z małym twistem. Sekretem jest dodatek wody różanej. 1 łyżka wystarczy, by ciasto zyskało piękny aromat. Nie pomijaj tego kroku, bo właśnie on sprawia, że biszkopt pachnie tak, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.
Najpierw ubijasz białka z cukrem, potem dodajesz żółtka, roztopione masło i wodę różaną. Na końcu wsypujesz, najlepiej partiami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszasz delikatnie łopatką. Całość wylewasz do formy, dodajesz maliny i pieczesz przez godzinę. I tyle. Ciasto robi się praktycznie samo, a smak mówi sam za siebie.
Aby przyspieszyć pracę, użyj miksera planetarnego. Piana z białek ubije się wtedy szybciej i będzie bardziej stabilna. Aby maliny na pewno nie opadły na dno, oprósz je lekko mąką ziemniaczaną przed ułożeniem na cieście.
Przepis na prosty biszkopt z malinami
Składniki:
- 170 g masła
- 360 g mąki pszennej
- 6 dużych jajek
- 240 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody różanej
- 500-600 g świeżych malin
- 1-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż okrągłą (23 cm średnicy) lub prostokątną formę (ok. 20 x 20 cm) papierem do pieczenia i posmaruj ją delikatnie masłem.
- Roztop masło i odstaw je na bok, żeby nieco przestygło.
- Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w większej misce, a żółtka odstaw.
- Ubij białka na sztywną pianę. Kiedy masa będzie już puszysta, dodawaj cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając.
- Gdy białka z cukrem będą lśniące i sztywne, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Wlej roztopione masło oraz wodę różaną. Mieszaj dalej na wolnych obrotach.
- Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj w 3 turach suche składniki do masy jajecznej i delikatnie połącz je łopatką, tylko do momentu, aż nie będzie grudek. Każdą kolejną porcję dodaj po wmieszaniu poprzedniej.
- Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch.
- Obtocz maliny w mące ziemniaczanej.
- Rozłóż maliny na wierzchu i delikatnie wciśnij je w ciasto.
- Piecz przez ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony w środku.
- Ostudź w formie. Po przestudzeniu wyjmij ciasto, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Gdzie kupić wodę różaną i do czego jeszcze jej używać?
Wodę różaną znajdziesz w większych marketach, na dziale z produktami orientalnymi, ale łatwo zamówisz ją też online. Wybieraj tę spożywczą, bez dodatku konserwantów. Wtedy masz pewność, że sprawdzi się do wypieków. Kosmetyczna woda różana tutaj absolutnie się nie nadaje.
W kuchni przyda ci się nie tylko do ciast. Wodę różaną możesz dodać:
- do panna cotty, żeby nadać jej delikatny aromat
- do lemoniady z malinami lub cytryną
- do jogurtu naturalnego z owocami i granolą
- do owsianek z owocami i dżemem - na podkręcenie aromatu
- do kremów na bazie mascarpone, ricotty albo śmietanki
- a nawet do domowego lukru - wystarczy zamienić sok z cytryny na wodę różaną. Taki lukier będzie idealny np. do pączków
Co możesz zmienić w tym przepisie?
Jeśli nie masz malin, sięgnij po inne owoce: borówki, jeżyny albo pokrojone truskawki. Sprawdzą się równie dobrze. Zamiast świeżych owoców możesz użyć też mrożonych, tylko pamiętaj, żeby ich wcześniej nie rozmrażać, żeby nie puszczały soku do ciasta.
Woda różana to mocny zawodnik i daje o sobie znać. Ja lubię ten efekt, bo świetnie podbija smak malin. Jeśli chcesz czegoś bardziej klasycznego, zastąp ją skórką z cytryny albo kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
















