Ten przepis można wykorzystać o każdej porze roku. Nie potrzeba do niego świeżych owoców, a wszystkie składniki dostaniesz w każdym markecie. Podstawą jest tu lekki biszkopt, który koniecznie trzeba przestudzić przed krojeniem. Jednak sercem kremowej serenady jest brzoskwiniowe wnętrze. Gładziutki krem tężeje w lodówce, więc podczas krojenia ciasto nie rozpada się i każdy kawałek zachowuje formę na paterze. Jeśli lubisz domowe ciasta-przekładańce, koniecznie bierz się do pieczenia.

Przepis na kremową serenadę (forma 28x18 cm)

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 4 średnie jajka 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej w rondelku połowę syropu z brzoskwiń z 500 ml wody. Rozpuść w nim dwie galaretki brzoskwiniowe i odstaw, by przestygły.
  2. Brzoskwinie przełóż do blendera, dodaj pozostały syrop i zmiksuj na gładki mus.
  3. Do zblendowanych owoców dodaj serek mascarpone i miksuj, aż uzyskasz jednolitą, kremową masę.
  4. Wlej przestudzone galaretki i dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  5. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  6. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie krótko zmiksuj do połączenia składników.
  7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra–dół) i piecz około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  9. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój ciasto w poprzek, żeby uzyskać 2 blaty. 
  10. Na dolny blat wyłóż przygotowany krem brzoskwiniowy i przykryj drugą częścią ciasta.
  11. Wierzch posyp cukrem pudrem i wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, aby krem stężał.

GettyImages, Gingagi

Pomysły na modyfikacje kremowej serenady

Kremowa serenada daje sporo przestrzeni do własnych pomysłów. Amatorom bardziej orzeźwiających smaków zaproponuj ciasto z kremem z mango lub ananasem – użyj ich zamiast brzoskwiń i galaretki brzoskwiniowe wymień odpowiednio na galaretkę mango lub ananasową, ewentualnie cytrynową. 

Przepyszny krem wychodzi też z gruszek w zalewie z niedużym dodatkiem imbiru albo mandarynki.
Jeżeli twoim zdaniem najlepiej będzie wyglądał różowy krem, sięgnij po maliny (mogą być mrożone) i galaretkę malinową. 

Zupełnie niesamowita wychodzi wersja mandarynkowa. Koniecznie wypróbuj. 

Jeżeli uważasz, że posypanie cukrem pudrem to zbyt skromna dekoracja, podawaj ciasto z kleksem z bitej śmietany oprószonej wiórkami ciemnej czekolady. Możesz także ciasto polukrować i oprószyć startą skórką z pomarańczy albo ozdobić czekoladowa polewą z białej i ciemnej czekolady, które utworzą dwubarwną mozaikę na wierzchu. 

Kremowa serenada lubi zmiany i nic nie stoi na przeszkodzie, by szukać innych pomysłów. Jednak moim zdaniem najlepsza jest z brzoskwiniowym aromatem i smakiem. Być może dlatego, że w tej wersji u mnie w domu jest już tradycją.