Ciasto pomarańczowe 12 łyżek to jeden z najłatwiejszych wypieków. Wystarczy wszystko odmierzyć łyżką, potem chwila mieszania w odpowiedniej kolejności i gotowe. Ale to nie tylko wygoda przygotowania. Ma intensywny, cudownie cytrusowy smak, mało które ciasto takie jest. Dlatego, jeśli szukasz wyjątkowego i pysznego ciasta na podwieczorek, to pędź do sklepu po pomarańcze, na które trwa sezon i od razu zabierz się za robienie tego deseru. Rodzina będzie zachwycona.
Jak zrobić ciasto pomarańczowe 12 łyżek?
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 12 łyżek oleju
- 12 łyżek soku pomarańczowego
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: polewa czekoladowa
Przygotowanie krok po kroku:
- Do miski wbij jajka, dosyp szczyptę soli i 12 łyżek cukru. Utrzyj mikserem, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Dolej olej, wymieszaj rózgą kuchenną. Potem wlej sok pomarańczowy — możesz wycisnąć go samodzielnie lub skorzystać z gotowego, ale nie z koncentratu. Ponownie wymieszaj i zetrzyj skórkę z 1 pomarańczy — wcześniej koniecznie wyszorują ją porządnie i sparz wrzątkiem. Wmieszaj ją do masy jajecznej.
- Następnie dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy bez żadnych grudek.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, odetnij nadmiar. Dodatkowo ranty wysmaruj masłem. Przelej ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Ciasto pomarańczowe 12 łyżek wsadź do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 40-45 minut, do suchego patyczka.
Jak ozdobić ciasto pomarańczowe?
Jedną z opcji jest wcześniej już wspomniana polewa czekoladowa. Odpowiednia będzie zarówna gorzka, deserowa i mleczna. Możesz też spróbować wersji z białą czekoladą lub zrobić lukier cytrynowy bądź pomarańczowy. Grecy bez zastanowienia polaliby je syropem cukrowym, który sprawia, że ciasto robi się bardzo wilgotne. Niektórzy na wierzchu kładą plastry pomarańczy i ozdabiają listkami świeżej mięty. A najprościej jest oprószyć je cukrem pudrem, ale dopiero, jak wystygnie.
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Einfache leckere kuchen















