Ciasto świętego Jakuba pasuje na wiele okazji. Sprawdzi się na imieniny, komunię, chrzciny i wesele. To jest przepis, który zdecydowanie warto mieć w swoim zeszycie. Warstw jest kilka, ale tak naprawdę nie ma przy nim wiele pracy, trochę mieszania i pieczenie.

Zacznij od blatu do ciasta

Składniki:

  • 150 ml oleju
  • 250 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj łyżką. Jak zacznie przybierać bardziej zwartą konsystencję, zacznij zagniatać je ręcznie. Masę podziel na 3 równe części. Wsadź je do lodówki na 30 minut. 
  2. Każdy kawałek rozwałkuj na wielkość blaszki.

Śliwkowa pianka i pieczenie

Składniki na 2 blaty bezowe:

Przygotowanie krok po kroku:

  1. 3 białka przełóż do miski, dosyp szczyptę soli i połowę cukru ubij na sztywną pianę. Dodaj łyżkę proszku na kisiel, miksuj do połączenia składników.
  2. 1 blat ciasta posmaruj połową powideł śliwkowych. Przełóż na nie pianę, rozłóż na niej resztę powideł. Wystarczą maźnięcia tu i ówdzie, delikatnie wmieszaj je w warstwę bezową, w ten sposób powstanie pianka śliwkowa.
  3. Na białka z powidłami nałóż delikatnie 2 blat surowego ciasta.
  4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół, na mniej więcej 40 minut.
  5. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj drugą pianę z białek z pozostałych składników. 3 białka + szczypta soli i pół szklanki cukru. Jak będzie sztywna, dosyp 1 łyżkę proszku kisielowego. Wymieszaj. Przenieś ją na ostatni blat surowego ciasta, wierzch posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół, ale tym razem na 25 minut.

Krem do ciasta świętego Jakuba

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 200 g masła miękkiego (temperatura pokojowa)
  • pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. 1 szklankę mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj razem. Pozostałe przelej do szklanki, wsyp do niego proszek budyniowy i wymieszaj dokładnie, na gładką masę. Cienką strużką przelewaj do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, bo będzie dość szybko gęstnieć. 
  2. Gotowy krem budyniowy przykryj folią spożywczą, powinna stykać się z powierzchnią masy. Odstaw do wystudzenia.
  3. Masło przełóż do miski i zmiksuj je, a następnie dodawaj do niego zimny budyń, łyżka po łyżce. Rozsmaruj go na zimnym cieście z pianką śliwkową, a potem przykryj tym z migdałami. Na koniec ciasto świętego Jakuba wstaw do lodówki, żeby porządnie się schłodziło (co najmniej 4 godziny).

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Henia Foks