Ciasto świętego Jakuba pasuje na wiele okazji. Sprawdzi się na imieniny, komunię, chrzciny i wesele. To jest przepis, który zdecydowanie warto mieć w swoim zeszycie. Warstw jest kilka, ale tak naprawdę nie ma przy nim wiele pracy, trochę mieszania i pieczenie.
Zacznij od blatu do ciasta
Składniki:
- 150 ml oleju
- 250 g kwaśnej śmietany 12-18%
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj łyżką. Jak zacznie przybierać bardziej zwartą konsystencję, zacznij zagniatać je ręcznie. Masę podziel na 3 równe części. Wsadź je do lodówki na 30 minut.
- Każdy kawałek rozwałkuj na wielkość blaszki.
Śliwkowa pianka i pieczenie
Składniki na 2 blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kisielu
- 1 szklanka powideł śliwkowych
Przygotowanie krok po kroku:
- 3 białka przełóż do miski, dosyp szczyptę soli i połowę cukru ubij na sztywną pianę. Dodaj łyżkę proszku na kisiel, miksuj do połączenia składników.
- 1 blat ciasta posmaruj połową powideł śliwkowych. Przełóż na nie pianę, rozłóż na niej resztę powideł. Wystarczą maźnięcia tu i ówdzie, delikatnie wmieszaj je w warstwę bezową, w ten sposób powstanie pianka śliwkowa.
- Na białka z powidłami nałóż delikatnie 2 blat surowego ciasta.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół, na mniej więcej 40 minut.
- W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj drugą pianę z białek z pozostałych składników. 3 białka + szczypta soli i pół szklanki cukru. Jak będzie sztywna, dosyp 1 łyżkę proszku kisielowego. Wymieszaj. Przenieś ją na ostatni blat surowego ciasta, wierzch posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół, ale tym razem na 25 minut.
Krem do ciasta świętego Jakuba
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 200 g masła miękkiego (temperatura pokojowa)
- pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku:
- 1 szklankę mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj razem. Pozostałe przelej do szklanki, wsyp do niego proszek budyniowy i wymieszaj dokładnie, na gładką masę. Cienką strużką przelewaj do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, bo będzie dość szybko gęstnieć.
- Gotowy krem budyniowy przykryj folią spożywczą, powinna stykać się z powierzchnią masy. Odstaw do wystudzenia.
- Masło przełóż do miski i zmiksuj je, a następnie dodawaj do niego zimny budyń, łyżka po łyżce. Rozsmaruj go na zimnym cieście z pianką śliwkową, a potem przykryj tym z migdałami. Na koniec ciasto świętego Jakuba wstaw do lodówki, żeby porządnie się schłodziło (co najmniej 4 godziny).
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Henia Foks

















