Ciasto czekoladowe z kaszy manny na herbatnikach możesz znać również pod nazwą stefanka. Zrobisz je bez najmniejszego problemu, bo nie ma tu żadnych skomplikowanych czynności. Całe przygotowanie powinno się zamknąć maksymalnie w 25 minutach. Nie zwlekaj, cała rodzina będzie zachwycona.

Przepis na ciasto z kaszy manny i czekolady

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 czekolada gorzka lub deserowa
  • herbatniki — ok. 2 paczki

Przygotowanie:

  1. Blaszkę do pieczenia (lub dowolny pojemnik) o wymiarach mniej więcej 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż pierwszą warstwę herbatników. W razie potrzeby łam je lub krój, żeby wypełnić nimi każdy zakamarek.
  2. Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wlej mleko i doprowadź je do wrzenia, ale koniecznie na małym ogniu, żeby się nie przypaliło.
  3. Jak zacznie się już leciutko gotować, zacznij wsypywać do niego kaszę manną, ale małymi porcjami. Cały czas mieszaj, żeby nie utworzyły się grudki. Najlepiej jest to robić rózgą kuchenną, ale powoli i ostrożnie, żeby się nie poparzyć.
  4. Do masy dołóż też cukier — ilość możesz na spokojnie dostosować do swoich potrzeb. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasto, to wsyp go mniej. Wielbiciele bardzo słodkich deserów mogą użyć nieco więcej, ale już to 120 g to całkiem sporo. Od razu przełóż do mleka z kaszą również masło. Podgrzewaj na małym ogniu do roztopienia składników. I to jest dobry moment na dosypanie kakao. Wymieszaj całość dokładnie i czekaj, aż zgęstnieje.
  5. Gorącą masę przełóż na herbatniki i wyrównaj powierzchnię. Przykryj je drugą warstwą herbatników, lekko je dociskając, żeby połączyły się kremem.
  6. Na koniec przygotuj polewę czekoladową. Tabliczkę czekolady połam na mniejsze kawałki i przełóż ją do rondelka. Dodaj 2 łyżki mleka lub 1 łyżkę masła. Podgrzewaj na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Jak będzie już całkowicie płynną, przelej ją na wierzch ciasta. Gotowe ciasto czekoladowe z kaszy manny przełóż na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała.

Ciasto przechowuj przykryte (np. folią spożywczą) w lodówce, w ten sposób może poleżeć nawet 3-4 dni.

Jak podkręcić stefankę bez pieczenia?

Dzisiaj nie ma już problemu z dostępnością produktów, dlatego bez problemu możesz zmodyfikować przepis. Do masy z kaszy możesz dorzucić namoczone rodzynki, posiekane śliwki suszone (jeśli są miękkie, nie trzeba nic wcześniej z nimi robić) lub kawałki czekolady. Sprawdzi się też dodatek rozdrobnionych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych lub pekanów. Do środka możesz dołożyć również pokruszone herbatniki lub inne ciasteczka, które akurat masz pod ręką. A  na wierzch ciasta, oprócz polewy czekoladowej, dorzuć wiórki kokosowe lub mąkę kokosową bądź migdałową. Ciekawie prezentują się też pokruszone owoce liofilizowane, np. maliny, truskawki lub wiśnie.