Ciasto z wafelków jest łatwiejsze do zrobienia, niż jesteś sobie w stanie wyobrazić. Z jednej strony przyjemnie chrupie, a z drugiej ciasteczka otulone są pysznym kremowym sosem. Taki kontrast konsystencji jest w stanie skraść serce każdego miłośnika słodkości.

Naszykuj składniki na ciasto z wafelków bez pieczenia

Choć ciasto wygląda nieziemsko, to nie ma w nim żadnych nietypowych produktów. Podstawę stanowią kruche wafelki, które zalewa się przepysznym kremem. A wykonanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim dosłownie każdy.

  • 600 ml mleka
  • 600 g wafelków, śmietankowych, waniliowych lub czekoladowych
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g białej czekolady
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania

Zrób ciasto z wafelków z cytrynowym kremem

  1. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Dłuższe wafelki przekrój na pół, nie powinny wystawać ponad rant blaszki, a najlepiej będzie zostawić 1-2 centymetry od górnej krawędzi. 
  2. Wafelki ustawiaj pionowo, zaczynając od brzegu tortownicy, jeden obok drugiego, dość ciasno, żeby się nie przewracały. Twórz okrąg za okręgiem, aż dotrzesz do środka blaszki.
  3. Żółtka przełóż do garnka, wsyp do nich cukier.
  4. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Wlej go do żółtek i zagotuj na minimalnym ogniu, cały czas mieszając rózgą kuchenną.
  5. Dolej 500 ml mleka i wymieszaj. Do 100 ml mleka wsyp skrobię ziemniaczaną, rozetrzyj ją dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Potem wlej ją powoli do garnka i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Po chwili powinien zacząć tworzyć się dość gęsty krem, o konsystencji budyniu.
  6. Białą czekoladę połam na kosteczki i dodaj do masy cytrynowo-jajecznej. Musi się całkowicie rozpuścić, ale nic nie może się przypalić, dlatego cały czas mieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  7. Gotowy krem przelej na wafelki, szczególnie w szczeliny. Rozsmaruj krem, lekko dociskając. Chodzi o to, żeby jak najwięcej znalazło się między ciasteczkami.
  8. Ciasto z wafelków przykryj folią spożywczą, powinna być dociśnięta do masy, jak w przypadku budyniu, który odstawia się do ostygnięcia. Wstaw je do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi.

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Cookrate - Cakes