Ciasto z wafelków jest łatwiejsze do zrobienia, niż jesteś sobie w stanie wyobrazić. Z jednej strony przyjemnie chrupie, a z drugiej ciasteczka otulone są pysznym kremowym sosem. Taki kontrast konsystencji jest w stanie skraść serce każdego miłośnika słodkości.
Naszykuj składniki na ciasto z wafelków bez pieczenia
Choć ciasto wygląda nieziemsko, to nie ma w nim żadnych nietypowych produktów. Podstawę stanowią kruche wafelki, które zalewa się przepysznym kremem. A wykonanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim dosłownie każdy.
- 600 ml mleka
- 600 g wafelków, śmietankowych, waniliowych lub czekoladowych
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g białej czekolady
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
Zrób ciasto z wafelków z cytrynowym kremem
- Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Dłuższe wafelki przekrój na pół, nie powinny wystawać ponad rant blaszki, a najlepiej będzie zostawić 1-2 centymetry od górnej krawędzi.
- Wafelki ustawiaj pionowo, zaczynając od brzegu tortownicy, jeden obok drugiego, dość ciasno, żeby się nie przewracały. Twórz okrąg za okręgiem, aż dotrzesz do środka blaszki.
- Żółtka przełóż do garnka, wsyp do nich cukier.
- Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Wlej go do żółtek i zagotuj na minimalnym ogniu, cały czas mieszając rózgą kuchenną.
- Dolej 500 ml mleka i wymieszaj. Do 100 ml mleka wsyp skrobię ziemniaczaną, rozetrzyj ją dokładnie, żeby nie było żadnych grudek. Potem wlej ją powoli do garnka i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Po chwili powinien zacząć tworzyć się dość gęsty krem, o konsystencji budyniu.
- Białą czekoladę połam na kosteczki i dodaj do masy cytrynowo-jajecznej. Musi się całkowicie rozpuścić, ale nic nie może się przypalić, dlatego cały czas mieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Gotowy krem przelej na wafelki, szczególnie w szczeliny. Rozsmaruj krem, lekko dociskając. Chodzi o to, żeby jak najwięcej znalazło się między ciasteczkami.
- Ciasto z wafelków przykryj folią spożywczą, powinna być dociśnięta do masy, jak w przypadku budyniu, który odstawia się do ostygnięcia. Wstaw je do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Cookrate - Cakes

















