Domowe wafelki knoppers to mój sposób na te dni, kiedy naprawdę trudno jest powstrzymać się przed zjedzeniem słodyczy. Dzieciaki wiedzą, co dobre i same garną się do przekładania warstw. Jeśli zależy ci na zredukowaniu kalorii, to cukier możesz zastąpić erytrytolem, ksylitolem lub cukrem daktylowym. Kup też czekoladę bez tego słodkiego dodatku. Samo przygotowanie to tylko kilka minut pracy, w czasie której ślinka cieknie. Potem jeszcze chwila chłodzenia i wszystko znika w mgnieniu oka.

Składniki na domowe wafelki knoppers

Produkty z lodówki lepiej wyjmij wcześniej, szczególnie masło, którego potrzebne będą aż 2 kostki. Do wafelków niezbędne jest miękkie, potrzebuje co najmniej 1 godziny do ogrzania się.

  • 400 g masła
  • 300 g mleka w proszku pełne 26% tłuszczu
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 125 g cukru
  • 3 duże wafle tortowe kwadratowe lub prostokątne
  • 100 g czekolady
  • 70 ml kremówki
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych

Jak zrobić domowe wafle knoppers?

  1. Mleko wlej do rondelka, dosyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Potem odstaw do ostygnięcia.
  2. 2 kostki masła przełóż do większej miski. Utrzyj je na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę. Ustaw mniejsze obroty, a potem zacznij porcjami dodawać trochę mleka z cukrem na zmianę z mlekiem w proszku. Masę podziel na dwie części.
  3. Posiekaj orzeszki ziemne i dosyp je do jednej części ciasta, dosyp też kakao i wymieszaj. Rozsmaruj całą na pierwszym waflu. Przykryj ją kolejnym i przesmaruj go jasnym kremem. Tę warstwę schowaj pod następnym waflem. Całość delikatnie dociśnij, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
  4. Śmietankę (kremówkę) wlej do naczynia żaroodpornego lub miseczki przystosowanej do wysokich temperatur. Dołóż do niej kostki czekolady (może być gorzka, deserowa lub mleczna). Do garnuszka wlej niedużą ilość wody, tyle, żeby się szybko zagotowała i nie wyparowała po kilku minutach. Jak zacznie wrzeć ustaw na nim miseczkę ze śmietanką i czekoladą, mieszaj, aż się roztopi (w kąpieli wodnej). Odstaw ją do przestudzenia, a potem całą rozsmaruj na ostatnim waflu. Możesz dodatkowo rozsypać na niej pokruszone orzeszki ziemne. Domowe wafle knoppers wstaw do lodówki i zaczekaj, aż masy stężeją. Przed podaniem pokrój je w kwadraciki. W podobny sposób przygotujesz również wafle z kajmakiem.

Źródło: przepis pochodzi z przepiski.pl