Przygotowanie idealnej bitej śmietany to prawdziwe wyzwanie - i to nie tylko dla początkujących adeptów domowego cukiernictwa. Sztywna, stabilna masa może zwieńczyć niemal każdy deser, ale jej wykonanie to nie jest bułka z masłem. Sama nie zliczę, ile razy już mi się nie udała.

Już jako nastolatka najpierw niechcący ubiłam z niej masło - byłam wtedy przekonana, że im dłużej będę kręcić, tym bardziej będzie sztywna. To na długo zraziło mnie do dalszych eksperymentów w tym zakresie. 

Jak zrobić idealną bitą śmietanę?

Aby nie zrobić sobie masła ani maślanki zamiast bitej śmietany, nie wolno ubijać kremówki zbyt długo. To dość trudny do wyczucia moment - ubijaj, aż masa stanie się lśniąca i w miarę sztywna, ale nie przedłużaj niepotrzebnie całego procesu. Zacznij od najniższych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj - to dodatkowo zapobiega powstaniu masła. Najlepiej ubijać śmietankę w metalowej misce.

Do ubijania nadaje się wyłącznie śmietanka 30% albo 36% - ta, która ma niższą zawartość tłuszczu, na pewno się nie ubije. Musi być bardzo dobrze schłodzona - ciepła śmietanka pozostanie zbyt rzadka i nie nabierze pożądanej konsystencji. To właśnie kolejna moja wpadka, gdy kilka lat temu próbowałam przygotować wykwintny deser z bitą śmietaną. Użyłam kremówki rodzaju UHT bezpośrednio po przywiezieniu ze sklepu, bez schładzania jej przez kilka godzin. Nie przyszło mi do głowy, jak kardynalny będzie to błąd - mój krem dosłownie popłynął. 

Tyle o podstawowych zasadach ubijania bitej śmietany, a jak zrobić taką zupełnie wyjątkową, o jasnoróżowym kolorze i subtelnie truskawkowym posmaku?

Pomysł na truskawkową bitą śmietanę

To właśnie ten patent przekazała mi ciocia. Gdy zjadłam u niej kiedyś truskawkową bitą śmietanę, nie mogłam się nadziwić, jak idealną konsystencję i smak udało jej się osiągnąć. Okazało się, że kluczem do sukcesu jest dodatek odrobiny truskawkowego musu. Tyle, że nie może być go za dużo, bo śmietanka się nie ubije.

Ciocia zrobiła taki mus ze świeżych truskawek z odrobiną cukru, zmiksowanych na gładką, jednolitą masę. Równie dobrze możecie jednak użyć gotowego produktu ze sklepu - np. deserku dla dzieci ze słoiczka.

Składniki:

  • 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% albo 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 80 ml musu truskawkowego

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do metalowej miski albo wysokiego, plastikowego naczynia (często są takie dołączane do zestawu z mikserem).
  2. Dodaj powoli cukier puder, rozpocznij ubijanie - najpierw na najniższych możliwych obrotach, stopniowo je zwiększając.
  3. Pod koniec ubijania dodaj powolutku mus truskawkowy i zmiksuj krótko, aż do jednolitej konsystencji.