W Dzień Matki każda mama powinna być doceniona za całą miłość, trud i czas, jaki poświęca swoim dzieciom. W tym dniu powinna leżeć i pachnieć, a dzieci powinny zadbać, by poczuła się wspaniale. I wcale nie trzeba kupować drogich prezentów. Proste ciasto na Dzień Matki, ale zrobione z sercem i miłością będzie najpiękniejszym podarunkiem dla mamy. A zjedzone w rodzinnym gronie, przy filiżance kawy, czy herbaty uświetni ten wspaniały dzień.
Proste ciasto na Dzień Matki
Jeśli szukasz przepisu, który zawsze się udaje, jest prosty, szybki i poradzi sobie z nim nawet dziecko, to dobrze trafiłeś. Przygotuj podstawowe składniki i ulubione owoce i zabieraj się do pracy. W naszym przepisie na górę ciasta układamy rabarbar, który teraz jest najlepszy, ale można go zamienić na każdy inny owoc, który akurat masz w domu. To mogą być jabłka, gruszki, morele, truskawki, jeżyny albo śliwki. Wielkim atutem tego ciasta jest to, że można go robić cały rok, tylko podmieniać sezonowe owoce. Składniki odmierzysz szklankami, więc nawet nie potrzebujesz wyciągać wagi. Prościej już się nie da.
Puszyste, proste ciasto z rabarbarem
Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a wykonanie bardzo proste, więc na pewno ciasto wyjdzie idealne i sprawi radość każdej mamie. Przygotuj:
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru (albo mniej)
- 6 jajek średniej wielkości
- 3/4 szanki oleju
- 1 torebka cukru wanilinowego
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania góry
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C, opcja góra dół.
- Rabarbar umyj, obierz ze skóry, pokrój na drobne plastry, oprósz cukrem i wymieszaj, żeby zmiękły.
- Do miski wsyp cukier, dodaj cukier waniliowy, , wbij jajka i całość ubij na najwyższych obrotach na puszystą, jasną masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
- Gdy masa będzie już jasna i puszysta zmniejsz obroty i dodaj olej. Zmiksuj całość chwile, do połączenia się składników i wyłącz mikser.
- W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i przesyp do miski z puszystą masą jajeczną. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką ale nie za długo, by ciasto zachowało puszystość i miało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
- Formę na ciasto 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, razem z bokami, obsyp od środka bułką tartą i wylej ciasto.
- Na ciasto wyłóż rabarbar, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na środkowa półkę na ok 45 minut.
- Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone drewnianym patyczkiem.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 5 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż na kratkę, aż całkiem wystygnie.
- Przed podaniem górę ciasta oprósz cukrem pudrem.
















