Sezon na cukinie właśnie się zaczyna. Jeśli nie masz pomysłu na to warzywo lub wprost przeciwnie dodawałeś ją już do kotletów, gulaszów i zup, smażyłeś z nią placki i tarłeś do zapiekanki, to teraz czas na coś o wiele prostszego, ale równie smacznego. Panierowaną cukinię zrobisz w zaledwie kilku krokach. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje.
Jak zrobić cukinię w złocistej panierce?
Do panierowania najlepsza jest młoda cukinia. Taka, której nie trzeba obierać ze skórki i nie ma wielu twardych, dużych pestek w środku. Łatwo ją pokroisz na plasterki, a dodatkowo będzie trzymała formę również po usmażeniu. Plastry cukinii przygotuj niemal tak samo jak kotlety schabowe. Jedynie nie trzeba jej rozbijać przed panierowaniem. Natomiast warto ją posolić i odstawić na kilkanaście minut. Dzięki temu zmięknie i puści sok. Osusz ją ręcznikiem kuchennym i panieruj w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Smaż ją przez kilka minut z każdej strony. Będzie idealna, gdy widelec łatwo się w nią wbije.
Przepis na panierowaną cukinię
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w centymetrowe plastry (cukinii nie trzeba obierać ze skórki). Rozłóż ją desce lub na kilku płaskich talerzach i delikatnie oprósz solą. Zostaw na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie osusz ją delikatnie ręcznikiem kuchennym.
- Następnie przygotuj panierkę. Do pierwszego płaskiego talerza wsyp mąkę pszenną, a do drugiego bułkę tartą. W głębokim talerzu roztrzep całe jajko widelcem. Dopraw je solą i pieprzem.
- Panieruj cukinię kolejno w mące, jajku i bułce tartej (tak samo jak schabowe).
- Smaż ją na patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupiąca i złocista.
- Odsącz krążki cukinii na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Jak urozmaicić przepis na cukinię w panierce?
Jeśli znudzi ci się ten przepis na cukinię panierowaną (choć nie wiem, czy to możliwe), to możesz łatwo go zmienić, dodając kilka prostych składników:
- bułkę tartą możesz zamienić na panko - chrupiącą japońską panierkę.
- dopraw cukinię nie tylko solą i pieprzem, ale także odrobiną ziół prowansalskich, szczyptą granulowanego czosnku lub chili.
- mąkę pszenną połącz z mąką migdałową (lub mielonymi migdałami), dzięki temu cukinia wyjdzie podwójnie chrupiąca.
- upiecz cukinię w piekarniku zamiast smażyć. Wyjdzie delikatniejsza, ale równie smaczna. Piecz ją przez 20 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia przewróć ją na drugą stronę.

















