Sezon na cukinie właśnie się zaczyna. Jeśli nie masz pomysłu na to warzywo lub wprost przeciwnie dodawałeś ją już do kotletów, gulaszów i zup, smażyłeś z nią placki i tarłeś do zapiekanki, to teraz czas na coś o wiele prostszego, ale równie smacznego. Panierowaną cukinię zrobisz w zaledwie kilku krokach. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. 

Jak zrobić cukinię w złocistej panierce?

Do panierowania najlepsza jest młoda cukinia. Taka, której nie trzeba obierać ze skórki i nie ma wielu twardych, dużych pestek w środku. Łatwo ją pokroisz na plasterki, a dodatkowo będzie trzymała formę również po usmażeniu. Plastry cukinii przygotuj niemal tak samo jak kotlety schabowe. Jedynie nie trzeba jej rozbijać przed panierowaniem. Natomiast warto ją posolić i odstawić na kilkanaście minut. Dzięki temu zmięknie i puści sok. Osusz ją ręcznikiem kuchennym i panieruj w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Smaż ją przez kilka minut z każdej strony. Będzie idealna, gdy widelec łatwo się w nią wbije. 

Przepis na panierowaną cukinię

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w centymetrowe plastry (cukinii nie trzeba obierać ze skórki). Rozłóż ją desce lub na kilku płaskich talerzach i delikatnie oprósz solą. Zostaw na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie osusz ją delikatnie ręcznikiem kuchennym.
  2. Następnie przygotuj panierkę. Do pierwszego płaskiego talerza wsyp mąkę pszenną, a do drugiego bułkę tartą. W głębokim talerzu roztrzep całe jajko widelcem. Dopraw je solą i pieprzem.
  3. Panieruj cukinię kolejno w mące, jajku i bułce tartej (tak samo jak schabowe).
  4. Smaż ją na patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupiąca i złocista.
  5. Odsącz krążki cukinii na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. 

Jak urozmaicić przepis na cukinię w panierce?

Jeśli znudzi ci się ten przepis na cukinię panierowaną (choć nie wiem, czy to możliwe), to możesz łatwo go zmienić, dodając kilka prostych składników:

  • bułkę tartą możesz zamienić na panko - chrupiącą japońską panierkę.
  • dopraw cukinię nie tylko solą i pieprzem, ale także odrobiną ziół prowansalskich, szczyptą granulowanego czosnku lub chili.
  • mąkę pszenną połącz z mąką migdałową (lub mielonymi migdałami), dzięki temu cukinia wyjdzie podwójnie chrupiąca
  • upiecz cukinię w piekarniku zamiast smażyć. Wyjdzie delikatniejsza, ale równie smaczna. Piecz ją przez 20 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia przewróć ją na drugą stronę.