Nie ma takiego miłośnika słodyczy, który nie lubiłby cynamonek. A prawdziwi fani pokochają każde ich wydanie. Czy to drożdżowe, czy na cieście francuskim, czy też na kruchym (na śniadanie można zrobić nawet omlet cynamonkę). Liczy się przede wszystkim słodkie nadzienie mocno pachnące przyprawą korzenną.
Kiedy brakuje czasu na ugniatanie ciasta, da się nim też nafaszerować prostą masę z daktyli, mąki owsianej i migdałowej oraz masła orzechowego. Sprawdź, jak zrobić szybkie cynamonki bez pieczenia. Są odpowiednie dla wegan, osób nietolerujących laktozy i uczulonych na gluten.
Z czego powstają szybkie cynamonki?
Kluczowym składnikiem, który pozwala zrobić ten deser bez odpalania piekarnika i bez dodatku cukru, są suszone daktyle. Odgrywają dwie ważne role. Po pierwsze, gdy się je namoczy i rozdrobni, stworzą gęstą pastę, która pomoże uzyskać ciasto odpowiedniej konsystencji. Po drugie, są na tyle słodkie, że całkiem zastąpią cukier w tym przepisie. Choć nie są wolne od węglowodanów, to zdecydowanie zdrowszy wybór niż powszechnie używane białe kryształki. Zawierają między innymi cenne minerały, witaminy i błonnik.
Na uwagę zasługuje także wybór mąki. Nie ma tu śladu pszenicy. Nie tylko po to, żeby cynamonki bez pieczenia były deserem bezglutenowym, ale także dlatego, że mąka pszenna nie jest zupełnie bezpieczna do spożycia na surowo. Jeśli koniecznie chcesz jej użyć, upraż ją wcześniej na patelni. Zamiast niej lepiej jednak wykorzystać mąkę owsianą i migdałową, które stworzą masę o dość lekkiej konsystencji, a do tego o głęboki smaku.
I na koniec masło orzechowe – tłuszcz niezbędny, żeby połączyć wszystkie składniki ciasta. Nie musisz używać klasycznego masła z orzeszków ziemnych. W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz też inne produkty, na przykład z nerkowców lub migdałów. Pastę możesz tez przyrządzić samodzielnie, w blenderze. Oprócz tego, że jest pyszna, dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych.
Jak zrobić cynamonki bez pieczenia?
Składniki na ciasto:
- 100 g daktyli
- 65 g masła orzechowego
- 90 g mąki owsianej
- 50 g mąki migdałowej
- 1 łyżka mleka roślinnego
Składniki na nadzienie:
- 200 g daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Namocz wszystkie daktyle w gorącej wodzie. Powinno im wystarczyć około 10 minut, żeby nasiąknąć i napęcznieć.
- Zmiksuj składniki na ciasto – daktyle, masło orzechowe oraz mąkę owsianą i migdałową – w blenderze. Dodaj mleko i uformuj masę, która klei się, kiedy ściśnie się ją między palcami.
- Uformuj z ciasta kulę. Rozpłaszcz ją między dwoma arkuszami pergaminu. Rozwałkuj na kwadrat o boku około 24 cm.
- Zblenduj wszystkie składniki na nadzienie gęstą, jednolitą pastę. Rozprowadź ją na kwadratowym placku z ciasta, zostawiając czyste krawędzie.
- Zroluj ciasto z nadzieniem. Włóż je do zamrażarki na godzinę.
- Pokrój roladę w kromeczki. Wyjdzie około 12 porcji.
Fit cynamonki – zamienniki składników
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cynamonki bez pieczenia, kiedy akurat brakuje ci w spiżarni lub szafce kuchennej konkretnych składników, a nie masz czasu na zakupy, możesz skorzystać z poniższych wskazówek:
- Masło orzechowe możesz zamienić na pastę tahini. Deser będzie miał wtedy charakterystyczny, sezamowy posmak.
- Jeśli nie masz mąki owsianej, możesz wykorzystać wyłącznie mąkę migdałową, ale musisz liczyć się z tym, że fit cynamonki będą wtedy trochę bardziej zbite.
- W razie potrzeby mleko roślinne możesz zastąpić zwykłą wodą. Ten składnik przede wszystkim ma pomóc w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, nie ma bardzo dużego wpływu na smak deseru.
Źródło: instagram.com/elavegan

















