Przepisy z jajkami zawsze napełniają mnie pewnym lękiem. Jak podgrzewać masę, żeby żółtka się nie ścięły na nieapetyczne grudki? Czy na pewno będzie można ją bezpiecznie jeść? Dlatego, jeśli mam taką możliwość, zagęszczam element deseru skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną. Nie zmienia smaku, a pozwala uzyskać aksamitną konsystencję bez żadnego problemu. Krem cytrynowy bez jajek i laktozy to słuszny wybór do tortu – na pewno nie spłynie z biszkoptu i nie okupisz go trudami ciągłego mieszania trzepaczką. 

Jak powstaje klasyczny lemon curd?

Lemon curd to krem cytrynowy do tortu, deseru w pucharku lub tarty, który powstaje z jajek, cukru, soku z cytryny i masła. Jest jak budyń, tylko mocno owocowy, perfekcyjnie słodko-kwaśny. Kluczowe jest delikatne podgrzewanie masy, najlepiej w kąpieli wodnej, a także częste mieszanie. Dzięki temu powstaje gęsty, ale lekki i jedwabisty krem, bez żadnych grudek. Tylko czasem dodaje się do niego zagęstnik w postaci skrobi, ale nie jest to składnik należący do „kanonu". Lemon curd jest ważnym elementem takich niezapomnianych deserów jak tarta cytrynowa z bezą. Można też wykorzystać go do ciekawych modyfikacji klasycznych przepisów, na przykład do orzeźwiającego tiramisu.  Jeśli jednak obawiasz się dodawania jajek, możesz przygotować cytrynowy krem zupełnie inaczej. Bez jajek i masła, a i tak smakuje obłędnie.

Krem cytrynowy bez jajek – przepis

Składniki:

  • 100 ml soku z cytryny
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 40 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i sok z pomarańczy (ręcznie lub za pomocą sokowirówki). Odmierz po 100 ml i wymieszaj je razem. 
  2. Połącz w rondelku drobny cukier i skrobię kukurydzianą. Stopniowo dolewaj sok. Mieszaj cały czas rózgą, aż powstanie jednolita masa. 
  3. Postaw garnek na gazie i podgrzewaj, mieszając, aż krem zgęstnieje. Potrwa to około 5 minut.
  4. Gdy tylko prosty curd cytrynowy uzyska odpowiednią konsystencję, jest gotowy do użycia. Możesz nim od razu polać ciasto lub muffinki (jak lukrem). Albo odstawić go do wystudzenia i wykorzystać potem do warstwy tortu.

Do czego przyda się curd cytrynowy bez jajek i laktozy?

Krem cytrynowy à la lemon curd, ale bez jajek i masła przydaje się do różnych wypieków i deserów na zimno, a także do śniadania na słodko. Możesz go użyć na przykład do:

  • wypełnienia naleśników lub udekorowania pankejków – warto wtedy zestawić go z jogurtem greckim i świeżymi owocami, na przykład borówkami, 
  • posmarowania śniadaniowej bułeczki – zamiast dżemu lub konfitury,
  • dekoracji tarty lub babeczek – warto połączyć krem cytrynowy z bitą śmietaną, żeby powstała puszysta masa,
  • domowych lodów – jako składnik, żeby zrobić orzeźwiający deser na lato, lub jako dodatek w formie polewy.

Źródło: instagram.com/fattoincasadabenedetta