Młoda kapusta to jeden z tych produktów, na które wszyscy po zimie czekają z utęsknieniem. Na szczęście już niedługo warzywo to pojawi się na bazarkach i w marketach, dlatego można zacząć zbierać inspiracje na to, co z niego zrobić. Nasz wybór to klasyczna surówka coleslaw, która smakuje genialnie, chrupie jak marzenie i pasuje do wszystkiego. Niby wszyscy ją znają, ale każdy ma nieco inny sposób na jej przygotowanie, dlatego warto sięgnąć po sprawdzoną recepturę, a właśnie taką znajdziesz poniżej. 

Jak zrobić coleslaw z młodej kapusty?

Surówka coleslaw to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych na świecie dodatków do obiadu, dań z grilla czy fast-foodów. Można go co prawda spotkać w różnych wersjach smakowych, ale jedno jest pewne - bazą zawsze jest poszatkowana biała kapusta. Zwykle jednak wybiera się tę klasyczną, a my proponujemy żeby postawić na młodą kapustę, na którą już powoli zaczyna się sezon. To warzywo będzie jeszcze smaczniejszą  podstawą kolorowej surówki, ale tylko pod warunkiem, że zostanie połączone z odpowiednimi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się tu marchew, jabłko i por, a do tego prosty, choć wyrazisty sos. Zobacz dokładny przepis na coleslaw poniżej i zachowaj wszystkie proporcje, a gotowa surówka będzie zachwycała zarówno wyglądem, smakiem, jak i aromatem. 

Przepis na coleslaw z młodej kapusty

Składniki:

  • połowa główki młodej kapusty,
  • 1 marchew,
  • 1 małe jabłko,
  • biała część pora.

na sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Młodą kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Marchew i jabłko obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie umyj i posiekaj w cieniutkie półplasterki.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki, a w mniejszej przygotuj sos. Na koniec wlej sos do warzyw i owoców i całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Gotowa surówka coleslaw w młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Opcjonalnie przed podaniem możesz posypać ją dodatkowo posiekanym szczypiorkiem dla dodatkowego koloru i smaku.