Sezon komunijny nadchodzi wielkimi krokami i wielu rodziców już zamawia torty w cukierniach. Jeśli jednak nie chcesz wydawać pieniędzy, możesz przygotować samodzielnie pyszne i efektowne ciasto na komunię. Przepisów jest całe mnóstwo, ale ten to absolutny faworyt pod względem prostoty przygotowania i genialnego wyglądu. Taki torcik komunijny zrobisz bez pieczenia i tylko z kilku popularnych składników. A będzie smakować i dzieciom i dorosłym.
Jak zrobić tort na komunię bez pieczenia?
Aby przygotować efektowne ciasto na komunię, wcale nie musisz piec biszkoptów, bezy czy ubijać skomplikowanych kremów. W zupełności wystarczy kilka tabliczek czekolady, ser z wiaderka, cukier puder, żelatyna i śmietanka kremówka, a z tego prostego zestawu powstanie genialny potrójnie czekoladowy deser.
Trzy warstwy, składające się kolejno z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady, tworzą przepiękną kompozycję kolorów i smaków, której nikt się nie oprze, a konsystencja całego deseru przypomina delikatną piankę. Taki tort nie jest więc ciężki i tłusty jak klasyczne desery na komunię i można bez problemu zjeść całą porcję bez uczucia przesłodzenia. Zerknij na przepis poniżej i zobacz, jakie to proste.
Prosty przepis na tort czekoladowy bez pieczenia
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 300 ml śmietany kremówki
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
na polewę:
- 80 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Zacznij od najciemniejszej warstwy. Gorzką czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw płynną czekoladę do przestudzenia, a w oddzielnej szklance rozpuść 1 łyżkę żelatyny w 50 ml wrzątku. Mieszankę również odstaw do ostudzenia.
- W międzyczasie gdy te dwa składniki stygną, ubij 100 ml śmietanki kremówki, a w drugiej misce wymieszaj 1/3 sera z wiaderka z 6 łyżkami cukru pudru, wystudzoną czekoladą oraz żelatyną. Na koniec dodaj do tego bitą śmietanę i delikatnie połącz całość w jednolitą masę.
- Tak przygotowaną masę z gorzkiej czekolady przelej do tortownicy silikonowej (jeśli używasz zwykłej tortownicy, wyłóż ją wcześniej folią spożywczą) i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli nie masz tyle czasu, umieść tortownicę na niespełna 10 minut w zamrażarce.
- Kiedy pierwsza warstwa się chłodzi, przejdź do przygotowania kolejnej - z mlecznej czekolady. Cały proces wygląda tutaj dokładnie tak samo, tylko do mlecznej warstwy dodaje się mniej cukru pudru - 4 łyżki.
- Gdy ciemna warstwa porządnie stężeje, wylej na nią masę z mlecznej czekolady i ponownie wstaw tortownicę do lodówki lub zamrażarki.
- Na koniec przygotuj warstwę z białej czekolady. Proces przygotowania ponownie jest taki sam, jednak tym razem w ogóle nie dodaje się cukru pudru, bo sama biała czekolada jest mocno słodka. Białą masę wylej na schłodzoną warstwę z mlecznej czekolady i po raz ostatni wstaw torcik do lodówki.
- Na koniec przygotuj polewę, zalewając posiekaną mleczną czekoladę wrzącą śmietanką kremówką. Możesz też wybrać biały lukier zamiast polewy czekoladowej, aby torcik wyglądał bardziej komunijnie.
Źródło: smakiogrodu.blogspot.com

















