Sezon komunijny nadchodzi wielkimi krokami i wielu rodziców już zamawia torty w cukierniach. Jeśli jednak nie chcesz wydawać pieniędzy, możesz przygotować samodzielnie pyszne i efektowne ciasto na komunię. Przepisów jest całe mnóstwo, ale ten to absolutny faworyt pod względem prostoty przygotowania i genialnego wyglądu. Taki torcik komunijny zrobisz bez pieczenia i tylko z kilku popularnych składników. A będzie smakować i dzieciom i dorosłym.

Jak zrobić tort na komunię bez pieczenia?

Aby przygotować efektowne ciasto na komunię, wcale nie musisz piec biszkoptów, bezy czy ubijać skomplikowanych kremów. W zupełności wystarczy kilka tabliczek czekolady, ser z wiaderka, cukier puder, żelatyna i śmietanka kremówka, a z tego prostego zestawu powstanie genialny potrójnie czekoladowy deser.

Trzy warstwy, składające się kolejno z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady, tworzą przepiękną kompozycję kolorów i smaków, której nikt się nie oprze, a konsystencja całego deseru przypomina delikatną piankę. Taki tort nie jest więc ciężki i tłusty jak klasyczne desery na komunię i można bez problemu zjeść całą porcję bez uczucia przesłodzenia. Zerknij na przepis poniżej i zobacz, jakie to proste. 

Prosty przepis na tort czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

na polewę:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od najciemniejszej warstwy. Gorzką czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw płynną czekoladę do przestudzenia, a w oddzielnej szklance rozpuść 1 łyżkę żelatyny w 50 ml wrzątku. Mieszankę również odstaw do ostudzenia. 
  2. W międzyczasie gdy te dwa składniki stygną, ubij 100 ml śmietanki kremówki, a w drugiej misce wymieszaj 1/3 sera z wiaderka z 6 łyżkami cukru pudru, wystudzoną czekoladą oraz żelatyną. Na koniec dodaj do tego bitą śmietanę i delikatnie połącz całość w jednolitą masę. 
  3. Tak przygotowaną masę z gorzkiej czekolady przelej do tortownicy silikonowej (jeśli używasz zwykłej tortownicy, wyłóż ją wcześniej folią spożywczą) i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli nie masz tyle czasu, umieść tortownicę na niespełna 10 minut w zamrażarce.
  4. Kiedy pierwsza warstwa się chłodzi, przejdź do przygotowania kolejnej - z mlecznej czekolady. Cały proces wygląda tutaj dokładnie tak samo, tylko do mlecznej warstwy dodaje się mniej cukru pudru - 4 łyżki
  5. Gdy ciemna warstwa porządnie stężeje, wylej na nią masę z mlecznej czekolady i ponownie wstaw tortownicę do lodówki lub zamrażarki. 
  6. Na koniec przygotuj warstwę z białej czekolady. Proces przygotowania ponownie jest taki sam, jednak tym razem w ogóle nie dodaje się cukru pudru, bo sama biała czekolada jest mocno słodka. Białą masę wylej na schłodzoną warstwę z mlecznej czekolady i po raz ostatni wstaw torcik do lodówki. 
  7. Na koniec przygotuj polewę, zalewając posiekaną mleczną czekoladę wrzącą śmietanką kremówką. Możesz też wybrać biały lukier zamiast polewy czekoladowej, aby torcik wyglądał bardziej komunijnie

Źródło: smakiogrodu.blogspot.com