Tort bez pieczenia to z pewnością świetna propozycja dla tych, którzy nie są mistrzami w wyrafinowanych wypiekach. Z tym przepisem poradzą sobie nawet amatorzy. I mimo, że nie ma tu puszystego biszkoptu, wyszukanej masy ani kremów, to i tak smakuje doskonale. Dużą część roboty robi tu krem z mleka skondensowanego, który smakuje wyśmienicie. Wszyscy fani mleka z tubki dokładnie wiedzą, o czym mówię. A najlepsze jest to, że można przygotować taki tort przy okazji robienia obiadu.
Jak zrobić „ciasto” na tort bez pieczenia?
Zamiast piec biszkopt, który nie zawsze się udaje, warstwy na tort można zrobić bez piekarnika. Wystarczy patelnia i odpowiednie ciasto naleśnikowe, by przygotować czekoladowe warstwy do pysznego deseru.
Składniki:
- 4 jajka
- 4-5 łyżek cukru
- 2 szklanki kefiru
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie krok po kroku:
- Do miski wbij jajka, dosyp cukier, sodę i sól, dołóż też kefir i wrzącą wodę. Zmiksuj na gładką masę, na małych lub średnich obrotach.
- Masło roztop w rondelku na bardzo małym ogniu, pilnuj, żeby się nie przypaliło. Odstaw je do przestudzenia.
- Mąkę i kakao przesiej do naczynia z ubitymi składnikami, dolej masełko. Wymieszaj dokładnie. Odłóż ciasto na 10 minut.
- Potem usmaż z niego naleśniki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Nie trzeba ich rumienić, jak do naleśników z serem. Odstaw je do wystudzenia, ciepłe popsują całe ciasto.
Zrób krem do tortu bez pieczenia
Prosty, ale pyszny tort do czekoladowych blatów naleśnikowych, to tylko 3 składniki, z których powstanie krem jak marzenie.
Składniki:
- 500 g serka śmietankowego, np. mascarpone
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 250 ml mleka skondensowanego
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone, inaczej krem będzie się robił o wiele dłużej. Jest też większe prawdopodobieństwo, że się zwarzy.
- Do miski wlej śmietankę i mleko skondensowane. Ubij je na sztywną pianę, zacznij od małych obrotów, a potem stopniowo je zwiększaj. Jak już powstanie pożądana konsystencja, zacznij dodawać partiami mascarpone.
Polewa czekoladowa (ganache)
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków,
- 100 ml śmietany kremówki 30-36%
Przygotowanie kremu:
Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej ją. Potem dołóż kostki czekolady i mieszaj, aż się roztopią.
Składanie tortu bez pieczenia
Na płaskim talerzu ułóż pierwszy naleśnik czekoladowy. Posmaruj go cienką warstwą kremu na bitej śmietanie. Przykryj kolejnym plackiem. I rób tak naprzemiennie, aż do wykończenia składników. Zostaw krem do przesmarowania całego ciasta z zewnątrz, łącznie z rantami. Tylko tak polewa czekoladowa nie spłynie z naleśników. Przelej cały czekoladowy krem na środek tortu bez pieczenia i pozwól mu spłynąć. W razie czego pomóż sobie nożem, żeby ukryć pod nim całe ciasto. Na koniec możesz ozdobić go truskawkami i listkami mięty.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @mukemmel.sunum


















