Przygotowując surówkę na grilla, często zależy mi, żeby nie była nudna. Żeby coś chrupało, żeby smakowała czymś więcej niż tylko oliwą i solą. Tutaj każdy kęs to coś nowego: soczystość ogórka, lekka ostrość rzodkiewki, chrupkość orzechów i odświeżający aromat bazylii. A przy tym całość robi się dosłownie w kilka chwil.
Ta prosta surówka idealnie pasuje do grillowanych mięs, ryb albo serów. Sprawdzi się też jako samodzielna, lekka przekąska w gorący dzień. Z powodzeniem możesz też podać ją na obiad do kotleta, albo ryby. Za każdym razem będzie smakować doskonale i każdemu.
Przepis na czerwoną surówkę na grilla
Składniki:
- 1/2 małej czerwonej kapusty (ok. 400 g)
- 8 rzodkiewek
- 1/2 ogórka z cienką skórką
- 100 g orzechów włoskich
- zielone listki bazylii, rukoli lub posiekany szczypior
na sos:
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Odetnij zewnętrzne liście czerwonej kapusty, opłucz ją pod bieżącą wodą i poszatkuj bardzo drobno za pomocą ostrego noża lub szatkownicy.
- Przełóż kapustę do dużej miski, posyp solą i dokładnie wmasuj ją dłońmi, aż zacznie puszczać sok. Odstaw na minimum 30 minut, aby zmiękła. (Jeśli nie masz czasu, nie musisz czekać 30 minut, możesz od razu łączyć z pozostałymi składnikami, będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Pamiętaj tylko by poszatkować kapustę jak najcieniej.).
- W międzyczasie przygotuj resztę warzyw: rzodkiewki umyj, odetnij korzeń i zieloną część, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Ogórka umyj i pokrój razem ze skórką na cienkie półplasterki. Liście bazylii, rukoli, albo szczypiorek pokrój na paski.
- W małej miseczce połącz sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszaj, aby powstał lekki sos.
- Do zmiękczonej kapusty dodaj pokrojone rzodkiewki i ogórka, posiekane świeże listki bazylii, rukoli albo szczypiorek. wlej przygotowany sos i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Przed podaniem posyp surówkę orzechami włoskimi.
Jak można zmodyfikować surówkę z czerwonej kapusty?
Jeśli masz ochotę, możesz modyfikować tę surówkę na kilka sposobów. Miód możesz zastąpić syropem klonowym albo syropem z agawy, jeśli wolisz wersję wegańską. Jeśli nie masz orzechów włoskich, sięgnij po pestki dyni, słonecznika albo po pistacje – też dodadzą chrupkości. Zioła możesz dowolnie zmieniać – mięta nada jej zupełnie innego, orzeźwiającego charakteru. Jeśli chcesz, dodaj też odrobinę startego świeżego imbiru – surówka będzie lekko pikantna i bardziej wyrazista.

















