Owsianka to nic trudnego, nawet dla bardzo zaspanych. Wystarczy podgrzewać płatki w rondelku, aż wchłoną płyn, zmiękną i stworzą gęstą, treściwą zupę mleczną. Niektórzy lubią, kiedy jest tak zawiesista, że stoi w niej łyżka, inni cenią sobie rzadszą, ale i kremową konsystencję.

Dla tych drugich jest dobra wiadomość – standardową potrawę z płatków można zamienić w jeszcze coś lepszego. Tu wkracza właśnie owsianka z mąki owsianej. Jest tak aksamitna, że da się ją pomylić z karmelowym sosem.    

Jak zrobić kremową owsiankę?

Jak zrobić taką nietypową owsiankę? Trzeba stosować się do kilku zaleceń. Po pierwsze owsianka na mleku zawsze wyjdzie bardziej kremowa niż na wodzie, a już w ogóle na wyższy poziom (nie tylko struktury, ale i smaku) wybije ją mleczko kokosowe. Jeśli nie obawiasz się kalorii, możesz też wlać trochę słodkiej śmietanki. Poza tym wato wziąć sobie do serca kilka porad:

  • Nie trzymaj się sztywno przepisu podanego na opakowaniu. Lekko rozgotowane płatki będą miękkie i bardziej kremowe. W razie potrzeby zawsze możesz dodać więcej płynu, jeśli owsianka wydaje ci się zbyt sucha.
  • Dodaj do rondelka łyżeczkę masła orzechowego (niekoniecznie z orzeszków ziemnych, może być też na przykład pistacjowe lub z nerkowców). Nie musi zdominować smaku, a pomoże uzyskać gęstą i jedwabistą owsiankę.
  • Jeśli chcesz dosłodzić swoje proste śniadanie, zrób owsiankę z bananami. Warto rozgnieść owoc na puree, dzięki czemu nie tylko będzie źródłem naturalnej słodyczy, ale także pomoże z konsystencją. 

To jednak nie wszystko. Najważniejszym trikiem, który jednak przebija wszystkie triki, jest przyrządzenie „zupy mlecznej" z użyciem płatków zmielonych na mąkę. Dzięki temu powstanie owsianka budyniowa, która smakuje tak samo jak tradycyjne śniadanie, ale niebywale rozpływa się w ustach.

Owsianka z mąki owsianej – przepis

Składniki:

  • 40 g mąki owsianej
  • 130 g mleka roślinnego
  • dowolne dodatki: na przykład syrop klonowy, jogurt, świeże owoce

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę owsianą przez sito, żeby pozbyć się wszelkich grudek. 
  2. Wymieszaj mąkę z mlekiem w rondelku. Możesz użyć zarówno mleka krowiego, jak i dowolnego napoju roślinnego, na przykład migdałowego lub sojowego, sprawdzi się też czysta woda.
  3. Podgrzewaj miksturę na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około 3 minuty, aż budyń owsiany zyska pożądaną konsystencję. W razie potrzeby, jeśli za bardzo odparuje i zgęstnieje, dolej więcej mleka lub wody. 

Co dodać do budyniowej owsianki?

Ta niezwykle kremowa owsianka z mąki owsianej polubi się z przeróżnymi dodatkami, które zazwyczaj dodajesz do słodkiego śniadania. Dobrze jest kontrastować jej konsystencję, czyli posypać ją prażonymi orzechami lub owocami z chrupiącym miąższem. Sprawdzą się między innymi takie składniki jak:

  • jogurt naturalny, waniliowy lub owocowy – by zaserwować sobie porcję białka i, w przypadku smakowych jogurtów, nieco dosłodzić owsiankę.
  • pestki granatu – słodkie, kwaskowe i lekko chrupią między zębami. Świetnie uzupełnią owsiankę smakiem i strukturą.
  • kakao i dowolny słodzik – żeby zamienić budyniową owsiankę w aksamitny czekoladowy pudding. Do takiej wersji świetnie pasuje banan.
  • mus jabłkowy (lub świeże owoce) i cynamon.
  • nasiona chia – nie trzeba ich nawet namaczać, będą wtedy lekko chrupać. Te nasionka uważane za superfood sprawią, że śniadanie będzie pożywne, pełne błonnika i witamin.

Źródło: instagram.com/thedreamyvegan