Wiadomo, że struktura naleśników jest bardzo ważna, ale to na pewno masz już w małym palcu. A mało kto pochyla się nad smakiem ciasta, bo zazwyczaj ma być jak czyste płótno, które da się wypełnić dowolnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Jednak gdy sprawić, że będzie wyraziste samo w sobie, w połączeniu z odpowiednimi składnikami może stworzyć prawdziwą symfonię smaku i obiad, który każdy zapamięta na długo. W ramach eksperymentów dolałam do miski z mąką, jajkiem i mlekiem zakwas na żurek i efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania.  

Co dodać do ciasta na naleśniki, żeby było lepsze?

Trików na doskonałe naleśniki jest całe mnóstwo, a liczne wariacje polegają przede wszystkim na wykorzystaniu różnych płynów zamiast klasycznego mleka. Do ciasta możesz na przykład wykorzystać wodę gazowaną, dzięki której uzyskasz puszysty efekt. Ale to nie wszystko, bo wielu zarzeka się, że najlepsze placki wychodzą z kefirem, a jeszcze inni, że z maślanką lub zsiadłym mlekiem. Ciekawym pomysłem jest użycie bardzo gorącej wody – zaparzanie mąki dla uzyskania miękkiego ciasta znamy przecież z niejednego przepisu na pierogi.

Ale konsystencja to nie wszystko. Liczy się też smak, ale najczęściej pewnie myślisz o podbijaniu go w przypadku słodkich wersji naleśników. Dodajesz wtedy cynamon, wanilię lub inne przyprawy korzenne. Nierzadko posiłkujesz się serkiem mascarpone (daje zarówno ciekawą strukturę, jak i ekstrawagancki maślany posmak). Okazuje się jednak, że w ciekawy sposób da się również podkręcić naleśniki na słono. Gdy dolejesz do ciasta najprostszy zakwas na żurek, uzyskasz prawdziwą eksplozję smaku. Z zewnątrz będą wyglądały jak zwykłe cienkie placuszki, za to w środku skryją intensywny, kwaskowy i czosnkowy aromat. 

Jak zrobić ciasto naleśnikowe z zakwasem na żurek?

Najpiękniejsze jest to, że nie musisz wiele zmieniać w swoim wypróbowanym przepisie na ciasto naleśnikowe. Wystarczy, że zamienisz część płynu na zakwas. Możesz samodzielnie zdecydować, ile go dodać, w zależności od tego, jak wyrazisty smak chcesz uzyskać. Poniżej podaję przykładowe proporcje. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj do całkowitego połączenia płynne składniki, czyli jajka, zakwas na żurek, mleko i wodę. 
  2. Dorzuć sypkie składniki: mąkę i sól. Zmiksuj całość na niezbyt rzadkie, ale lejące się ciasto. Na końcu dodaj olej (albo roztopione masło). Dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać do patelni. Odstaw mieszankę na 15 minut pod ściereczką, żeby mąka napęczniała. Masa w tym czasie uzyska odpowiednią konsystencję. 
  3. Zamieszaj ciasto i smaż je na rozgrzanej, suchej patelni, tak samo jak na zwykłe naleśniki.

Czym można nadziewać naleśniki na zakwasie?

Nie da się ukryć, że naleśniki na zakwasie do żurku najlepiej będą komponować się z treściwym, mięsnym nadzieniem. Możesz włożyć do środka mieloną wieprzowinę lub wołowinę, a w nieco lżejszej wersji kawałki kurczaka lub indyka. Ale opcja wegetariańska też da radę. Wykorzystaj do farszu na przykład pieczarki, boczniaki lub leśne grzyby – możesz połączyć je z serem żółtym lub, dla podkręcenia kwaśnych smaków, kiszoną kapustą. Ciekawym pomysłem może być nadzianie naleśników na zakwasie ziemniakami i twarogiem, w wersji podobnej jak na pierogi lub krokiety ruskie. Jeśli chcesz, żeby były jeszcze bardziej wyraziste i sycące, dorzuć wędzony boczek.