Dżem z dyni z ekstra dodatkiem to coś więcej niż tylko przetwory na zimę. To jesienny rytuał, który pachnie cynamonem i doskonale wprawia w jesienny nastrój. Dynia nadaje mu kremowej konsystencji, a ekstra składnik, czyli jabłka, lekkości. Dzięki temu nie jest zbyt mdły ani zbyt kwaśny.

Jak zrobić dżem z dyni z jabłkami?

Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych dodatków żelująco-zagęszczających. Dynia i jabłka same świetnie się rozgotowują, a dzięki dłuższemu gotowaniu całość gęstnieje bez potrzeby dodawania żelatyny czy pektyn. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie spieszyć się z gotowaniem, bo im wolniej i dłużej, tym lepszy smak i konsystencja. 

Dodatkowo, cynamon i cytryna robią tu robotę. Dodają aromatu i przełamują słodycz. Taki dżem sprawdza się do naleśników, owsianki, ciast, tostów albo po prostu na świeżą bułkę z masłem. I co ważne, jest to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni.

Przepis na dżem z dyni 

Dynia hokkaido sprawdzi się tutaj najlepiej. Nie trzeba jej obierać, a miąższ ma lekko orzechowy smak. Jeśli masz inną dynię, np. muscat, też się nada, ale trzeba ją obrać i pamiętać, że zawiera więcej wody, więc dżem może potrzebować dłuższego gotowania. Jabłka warto lekko skropić cytryną już na etapie krojenia, żeby nie ciemniały.

Cały dżem możesz przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko pasteryzować. Jeśli masz dużo owoców, to podziel pracę na etapy: jednego dnia obierz, pokrój wszystko, wymieszaj i schowaj do lodówki, a drugiego dnia dopiero gotuj. Dzięki tej technice, wszystkie składniki przejdą sobą o wiele lepiej i zachowają głębię smaku.

Składniki

  • 1 kg dyni (obrana i pokrojona w kostkę),
  • 1 kg jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych),
  • sok z 1 cytryny,
  • 500 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku wymieszaj pokrojoną dynię i jabłka. Dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko dobrze przemieszaj.
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i zacznij podgrzewać, mieszając co jakiś czas, żeby cukier się rozpuścił, a owoce zaczęły puszczać sok.
  3. Gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj przez 40-50 minut. Co jakiś czas mieszaj, żeby dżem się nie przypalił. Owoce powinny się całkowicie rozpaść, a masa zgęstnieć.
  4. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, możesz całość zblendować na gładko.
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
  6. Jeśli planujesz przechowywać dżem dłużej, zapasteryzuj słoiki. W tym celu włóż je do garnka z wodą sięgającą 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 15 minut.

Zamiast cynamonu możesz dodać przyprawę do piernika albo odrobinę imbiru. Dżem wtedy będzie miał bardziej korzenny charakter. Cukier można zamienić na miód lub erytrytol, ale trzeba pamiętać, że wpłynie to na trwałość przetworu. W takim wypadku lepiej przechowywać go w lodówce i zużyć szybciej. Zamiast cytryny sprawdzi się też sok z pomarańczy, a dżem będzie wtedy bardziej aromatyczny. Jabłka najlepiej wybierać kwaskowate. Szara reneta, antonówka albo ligol świetnie się tu sprawdzą.

Do czego pasuje dżem z dyni z jabłkami?

Najczęściej jemy go na tostach lub z domową chałką. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do kruchych ciasteczek i rogalików. Dodaję go też do ryżu na mleku albo placków z kaszy manny, a dzieci przepadają. Możesz też dodać go do warstwowego deseru z jogurtem i granolą. Wtedy wygląda efektownie i smakuje sezonowo.