Jeśli kiedykolwiek twoja drożdżówka wyszła „bez życia", zbita lub sucha, to wiesz, jak mocno zwykły kawałek ciasta potrafi rozczarować i jak skutecznie zasiać ziarno zwątpienia we własne umiejętności kulinarne. Na szczęście jesienią z odsieczą przybywa jak bohater w pelerynie pomarańczowe warzywo. Wystarczy upiec je i zmiksować na purée, a jest gotowe, by ruszać na ratunek plackom bez fantazji. Z nim udaje się każde ciasto drożdżowe, niezależnie od tego, czy zawijasz je z kremem czekoladowym, masą cynamonową albo serem, czy też przykrywasz owocami i kruszonką.
Co osiągniesz dzięki purée z jesiennego warzywa?
Przedstawionym w roli bohatera składnikiem jest tu purée z dyni. Ten prosty dodatek potrafi ulepszyć zarówno konsystencję, jak i barwę wypieku. Ciasto drożdżowe pięknie się prezentuje, bo jest tak wyrośnięte, że w środku wygląda jak połączenie gąbeczki i waty cukrowej. Jednocześnie nie staje się suche – zmiksowane warzywo jest gwarancją wilgotnej struktury i długo utrzymującej się świeżości. Nie musisz już obawiać się suchych jak wiór lub stwardniałych kromek od razu nazajutrz. Dynia odpowiada również za ciekawą barwę ciasta. Działa, jakby ktoś nałożył filtr albo podkręcił saturację. Dodaje także naturalnej słodyczy, ale nie wpływa znacząco na smak drożdżówki, więc wypiek dalej jest uniwersalny – idealny zarówno solo, jak i pod różne owoce.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni?
Rozpocznij od przygotowania purée. Obierz dynię i oczyść ją z nasion. Pokrój miąższ w dużą kostkę lub łódki i połóż go na blaszce wyścielonej pergaminem. Nie dodawaj żadnego tłuszczu ani przypraw. Piecz przez około 20 minut w 200°C. Nie pozwól, żeby warzywo się przypaliło, bo wpłynie to na barwę purée. Kiedy dynia całkiem zmięknie, zmiksuj ją na gładko. Dalsze kroki nie różnią się już wiele od tych z przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe.
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml mleka
- 50 g cukru + 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej
- 200 g purée z dyni
- 1 jajko
- 50 g oleju
Przygotowanie:
- Wymieszaj drożdże w letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Odstaw zaczyn na kwadrans do wyrośnięcia.
- Umieść w misie miksera pozostały cukier, mąkę, purée z dyni i jajko. Dodaj zaczyn. Zagnieć na jednolitą masę.
- Dodaj olej (może być także roztopione masło). Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj gotowe dyniowe ciasto drożdżowe ściereczką i odstaw do wyrośnięcia co najmniej na godzinę, by podwoiło objętość.
Do czego wykorzystać dyniową drożdżówkę?
Gdy ciasto drożdżowe z dynią wyrośnie, możesz potraktować je jak chcesz. Na przykład rozwałkować, posmarować kremem czekoladowym, zawinąć w rulon i zapiec w keksówce na pyszną struclę z niespodzianką. Przepis sprawdzi się też do jesiennych cynamonek i różnych innych ślimaczków lub bułeczek. Możesz też iść po linii najmniejszego oporu i posmarować ciasto jajkiem lub posypać kruszonką – dla błyszczącego lub chrupiącego wykończenia.
Dyniowe drożdżowe sprawdzi się też praktycznie pod każde owoce, zwłaszcza te należące do darów jesieni. Rozciągnij ciasto na dnie foremki i ułóż na nim śliwki, jabłka lub gruszki. To fantastyczny pomysł na wrześniową i październikową aurę.
Fot. Adobe Stock, dolphy_tv

















