Sezon na botwinkę nie trwa zbyt długo, dlatego trzeba wykorzystać ją w pełni. Dziś proponujemy gołąbki w liściach botwinki. Do tego przepisu najlepiej jest wybrać większe liście, z małymi może być za dużo zabawy. Te małe co najwyżej nadają się na zupę botwinkę. Natomiast w przypadku gołąbków, liście botwiny muszą być na tyle duże, by pomieściły farsz i można je było bez problemu zwinąć.
Jak zrobić gołąbki z botwinki?
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 250 g szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek szczypiorku lub połowa dużego
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki soli
- pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Szynkę zmiel w maszynce. Jeśli masz gotowe mięso, nic nie musisz z nim teraz robić. Wystarczy, że przełożysz je do miski.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do szynki.
- Szczypiorek umyj dokładnie, osusz go i posiekaj drobno. Dołóż do mięsa, wsyp majeranek, pieprz i sól. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Umyj liście botwinki i delikatnie wysusz je ręcznikiem papierowym. Następnie rozłóż i rozgnieć większe unerwienia liści, wystarczy przycisnąć je dłonią. Taki prosty zabieg sprawi, że będą bardziej plastyczne i nie powinny pękać w czasie zwijania.
- Mięsko uformuj w walcowaty kształt. Ułóż je na szerszej części liścia, na dole, przy łodyżce. Pamiętaj, żeby zostawić miejsce, zachowując odstęp od krawędzi. Potem zawiń boczki i roluj je, jak krokiety z pieczarkami lub klasyczne gołąbki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Połóż na nim gołąbki z botwiny. Obsmaż je na średnim lub małym ogniu. Powinny się troszkę zrumienić. W zasadzie gołąbki z botwiny są już gotowe do jedzenia.
Jak podać gołąbki z botwiny?
Możesz zrobić do nich: biały sos, np. beszamelowy, śmietanowy lub czosnkowy, poduś je chwilę w nim. Możesz też zapiec je w piekarniku. Równie dobrze będą smakowały z klasycznym sosem pomidorowym, jak się robi do gołąbków z mięsem i ryżem. Pasują tuż też ziemniaczki z wody w całości lub w formie purée. W związku z tym, że w środku gołąbków z botwinki jest tylko mięso i przyprawy, to na spokojnie możesz ugotować do nich ryż na sypko lub przesmażyć go na patelni z kurkumą, cebulką i np. z rodzynkami. Zamiast tego sprawdzi się również kasza gryczana, jaglana lub jęczmienna. W wielu domach gołąbki podaje się po prostu ze świeżą bułeczką lub pajdą chleba.


















