Ogórki małosolne to nasze tradycyjne danie narodowe. Najważniejsze są tu świeże ogórki dobrej jakości ale przyprawy też mają tu wielkie znaczenie. A te, jak się okazuje, mogą być różne. To nie tylko chrzan i koper, możesz dodać do nich o wiele więcej, będą intensywniejsze w smaku, ale nadal chrupiące. Przygotowanie jest proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad.

Jak wybrać dobre ogórki?

Przy ogórkach małosolnych ważne jest osiągnięcie efektu chrupnięcia. Najlepsze będą małe lub średniej wielkości, większe najlepiej jest zostawić na sałatkę. Powinny być jędrne, bez uszkodzeń, w tym również pęknięć i plam (mógł się w nich już zacząć proces gnicia), a ich „kolce” są wyraźnie wyczuwalne, jak małe igły. Liczy się też kolor, ciemnozielone, bez żółtych końców to gwarancja smaku i chrupkości.

Przepis na ogórki małosolne z imbirem

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 plasterki imbiru na 1 słoik
  • 3 gałązki kopru
  • 3 ząbki czosnku na 1 słoik
  • woda
  • sól (najlepiej kamienną)

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ogórki umyj dokładnie, możesz sobie nawet pomóc szczoteczką, ale rób to delikatnie, żeby nie uszkodzić niepotrzebnie skórki. Jeśli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, obetnij końcówki z obu stron. Tak przygotowane ogórki ułóż w słoiku lub w kamionkowym garnku.
  2. Imbiru nie obieraj, tylko umyj go dokładnie. Pokrój go w plasterki, pamiętając o tym, że 2 plasterki wystarczą na 1 słoik. Wsadź je do ogórków, dołóż też obrane ząbki czosnku. Powciskaj też koper.
  3. Do garnka wlej wodę, na 1 kilogram ogórków 1 litr powinien wystarczyć. Jak zacznie się gotować, wsyp sól i poczekaj, aż się rozpuści. Możesz od razu zalać nią ogórki, ale możesz też odstawić ją do przestudzenia.
  4. Słoik lub garnek przykryj talerzykiem, ogórki małosolne z imbirem będą gotowe po 2-3 dniach. Jeśli bardzo chcesz, może zacząć je chrupać już kolejnego dnia.

Co jeszcze można dodać do ogórków małosolnych?

Podstawowy przepis na ogórki małosolne, to liście chrzanu i korzeń, a także baldachy kopru, ale możliwości jest o wiele więcej. Każda z nich lekko zmieni końcowy smak. Możesz dodać do słoika sok z cytryny, będą miały wyczuwalną cytrusową nutę. Sprawdzą się też płatki chili, z pestkami (będą pikantniejsze) lub bez, w zależności od tego, czy wolisz dość pikantne smaki, czy niekoniecznie. Możesz też dołożyć porządną łyżkę musztardy, w tym również francuskiej, z wyraźnie wyczuwalnymi ziarnami gorczycy albo miodu.