Ciocia Krysia z Sochaczewa to prawdziwa królowa przetworów. Potrafi zakonserwować w słoikach dosłownie wszystko, co wyrośnie jej na grządkach, albo co kupi na bazarku. To właśnie ona nauczyła mnie robić najlepsze buraczki na zimę, od niej mam też sprawdzone przepisy na domowe dżemy. Tym razem podzieliła się ze mną świetnym pomysłem na ogórkową sałatkę. Smak tych przetworów podkręca dodatek koperku i cebulki. Już wiem, że w tym roku naszykuję dwie partie słoików.
Sałatka ogórkowa na zimę według przepisu cioci
Podane proporcje składników powinny wystarczyć mniej więcej na 4 litrowe słoiki.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 duże cebule (ciocia Krysia poleca cebulę cukrową albo czerwoną)
- pęczek koperku
- łyżka ziarenek gorczycy
- łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, pozbaw ogonków i pokrój na plasterki. Aby przyspieszyć ten proces, możesz użyć specjalnej szatkownicy. Jeśli chcesz, ogórki przed pokrojeniem możesz też obrać ze skórki.
- Cebulę obierz i posiekaj, np. w piórka.
- Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj.
- Wszystkie pokrojone warzywa włóż do dużej miski. Dodaj wymienione na liście składników przyprawy. Wymieszaj.
- Miskę przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Jeśli masz taką możliwość, podczas chłodzenia sałatki, warto ją co kilka godzin przemieszać - dzięki temu smak przetworów będzie później jeszcze lepszy.
- Wyparzone i dobrze osuszone słoiki, napełniaj przygotowaną sałatką ogórkową. Wlewaj tyle soku, aby jego ilość była na równi z ilością warzyw.
- Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
- Po ostudzeniu, sałatkę ogórkową przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Do czego pasuje sałatka ogórkowa cioci Krysi?
W moim domu sałatka ogórkowa ze słoika zastępuje niemal każdą surówkę. Świetnie pasuje do dań z grilla - dobrze uzupełni smak kiełbasy, kaszanki czy karkówki, a nawet grillowanych warzyw. Sprawdzi się też do dań obiadowych. W zestawie z kotletami schabowymi albo mielonymi zagra pierwsze skrzypce. Świetnie można ją też połączyć z rybą - pieczoną albo smażoną w panierce. Jeśli spodziewasz się gości, przełóż sałatkę do ozdobnej miseczki i ustaw na stole z przekąskami. Pasuje na wiele okazji nie gorzej niż pikle. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że dobrze podkręci smak deski serów albo eleganckich koreczków.
Co można zmienić w przepisie?
Ciocia Krysia podpowiedziała mi, że do tej sałatki dodatkowo można dodać również parę ząbków czosnku. Ona jednak pomija ten składnik, bo woli gdy przetwory mają nieco łagodniejszy smak. Wielbiciele wyrazistych połączeń, mogą dołożyć nieco papryczki jalapeno.
















