Sezon na przetwory z ogórków w pełni. W kuchni stoją ogórki małosolne, na obiad obowiązkowo mizeria, a do słoików pakuję ogórki, by zrobić zapasy na zimę. Oprócz klasycznych kiszonych czy konserwowych robię spory zapas ogórków w musztardzie, bo mąż lubi je najbardziej. Te z przepisu siostry Anastazji zawsze wychodzą aromatyczne i chrupiące, więc nie szukam nowych kombinacji, tu mam pewność, że będą wyśmienite. 

Jak wybrać najlepsze ogórki na przetwory?

Jeśli zależy Ci, by ogórki po wyjęciu ze słoika były nadal chrupiące, jędrne i aromatyczne już w sklepie zwróć uwagę, co kupujesz. Najlepiej każdy ogórek wybrać osobno. Powinny być cienkie, ciemnozielone, końcówki powinny być twarde, a skórka twarda i z wyraźnymi kolcami. Takie ogórki to gwarancja udanych przetworów. Jeśli kupisz grube ogórki, lekko żółte, albo miękkie na końcach, jest duże ryzyko, że ogórki po wyjęciu ze słoika będą miękkie, sflaczałe i będą miały brzydki kolor. Dlatego wybór ogórków jest tak ważny.

Ogórki w musztardzie siostry Anastazji

Przepis na ogórki w musztardzie od siostry Anastazji nie jest trudny, ale trzeba pilnować proporcji, żeby nie zaburzyć smaku. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie świeże ogórki gruntowe, musztardę, ocet, cukier, sól, wodę i przyprawy. Przygotuj:

  • 1 kg ogórków
  • 2 łyżki stołowe musztardy
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody,
  • po kilka sztuk dla aromatu goździków i liści laurowych

Przygotowanie ogórków w musztardzie krok po kroku

  1. Przygotuj słoiki, dobrze je umyj i wysusz. Ogórki przed konserwowaniem warto na kilka godzin zanurzyć w zimnej wodzie. Dzięki temu stają się one jeszcze bardziej jędrne. Po tym czasie ogórki umyj i pokrój na grube plastry, albo ćwiartki, w zależności, jaki lubisz kształt ogórków po wyjęciu. Jeśli chcesz, by były bardziej delikatne, przed pokrojeniem obierz je ze skóry.
  2. W dużym garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier, sól oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dodaj ogórki i gotuj przez około 5-7 minut. 
  3. Gorące ogórki przełóż do słoików, zalej przygotowaną wcześniej zalewą, a na wierzch dodaj musztardę. 
  4. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. 
  5. Po ostygnięciu ogórki w musztardzie odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Tak przechowywane zachowają smak nawet przez 12 miesięcy.
  6.  

Do czego wykorzystać ogórki w musztardzie?

Ogórki w musztardzie są wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Można je podać do mięsa, albo ryby, dodać do kanapek, burgerów albo domowych hot-dogów, ale też dorzucić do sałatki. To też doskonała przekąska sama w sobie. Są tak dobre, że będziesz je wyjadać prosto ze słoika.