Chrupiące ogórki małosolne to jeden z ulubionych przysmaków na lato. Często w tym okresie na stole pojawia się także malutkie, młode cukinie, więc Tomasz Strzelczyk postanowił połączyć oba te przysmaki w jednej misce. Ten przepis to absolutny strzał w dziesiątkę, a błyskawiczny sposób marynowania sprawił, że pokochaliśmy go jeszcze bardziej. Zobacz, jak przygotować marynowane ogórki z cukinią bez słoika i bez kilku długich dni czekania.
Najprostszy sposób na marynowanie - błyskawicznie i bez słoika
Marynowane ogórki z młodziutką cukinią od Tomka Strzelczyka smakują wybornie, a powstają błyskawicznie. Nie trzeba tu pakować wszystkich składników do słoja, zalewać marynatą i czekać kilku dni, aż nabiorą odpowiedniego smaku i aromatu. Wszystko dzieje się znacznie szybciej i prościej, bo warzywa wystarczy pokroić w słupki i razem z cebulką oraz chili wrzucić do miski.
Do tego trzeba już tylko aromatycznych przypraw, a w tej roli pojawia się sok z cytryny, olej, czosnek, musztarda francuska, miód oraz świeże zioła. Wszystko to należy już tylko dokładnie przemieszać, najlepiej w dłoniach, aby natrzeć każdy kawałeczek ogórka i cukinii mieszanką aromatów i smaków. Takie marynowane warzywa przykrywa się i odstawia, ale tylko na 2-4 godziny, a po tym czasie już można je chrupać.

Źródło: Getty Images, Ann Zhuravleva
Marynowane ogórki z cukinią - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 700 g ogórków
- 700 g młodych kabaczków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżeczki miodu
- mały pęczek koperku
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórki i cukinię obierz, odetnij obie końcówki i pokrój w słupki. Przełóż je do dużego pojemnika na żywność.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Papryczkę chili drobniutko posiekaj razem z pestkami i dorzuć do reszty warzyw.
- Koperek i natkę pietruszki drobno posiekaj i również wsyp do pojemnika.
- Na koniec do składników dodaj sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę francuską oraz przyprawy.
- Wszystko dokładnie przemieszaj, a następnie zamknij pokrywkę pojemnika i odstaw go na około 2-4 godziny.
- Po tym czasie chrupuiąca surówka z marynowanych warzyw jest gotowa.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















