Chrupiące ogórki małosolne to jeden z ulubionych przysmaków na lato. Często w tym okresie na stole pojawia się także malutkie, młode cukinie, więc Tomasz Strzelczyk postanowił połączyć oba te przysmaki w jednej misce. Ten przepis to absolutny strzał w dziesiątkę, a błyskawiczny sposób marynowania sprawił, że pokochaliśmy go jeszcze bardziej. Zobacz, jak przygotować marynowane ogórki z cukinią bez słoika i bez kilku długich dni czekania. 

Najprostszy sposób na marynowanie - błyskawicznie i bez słoika

Marynowane ogórki z młodziutką cukinią od Tomka Strzelczyka smakują wybornie, a powstają błyskawicznie. Nie trzeba tu pakować wszystkich składników do słoja, zalewać marynatą i czekać kilku dni, aż nabiorą odpowiedniego smaku i aromatu. Wszystko dzieje się znacznie szybciej i prościej, bo warzywa wystarczy pokroić w słupki i razem z cebulką oraz chili wrzucić do miski.

Do tego trzeba już tylko aromatycznych przypraw, a w tej roli pojawia się sok z cytryny, olej, czosnek, musztarda francuska, miód oraz świeże zioła. Wszystko to należy już tylko dokładnie przemieszać, najlepiej w dłoniach, aby natrzeć każdy kawałeczek ogórka i cukinii mieszanką aromatów i smaków. Takie marynowane warzywa przykrywa się i odstawia, ale tylko na 2-4 godziny, a po tym czasie już można je chrupać. 

Źródło: Getty Images, Ann Zhuravleva

Marynowane ogórki z cukinią - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 700 g ogórków
  • 700 g młodych kabaczków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki miodu
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i cukinię obierz, odetnij obie końcówki i pokrój w słupki. Przełóż je do dużego pojemnika na żywność.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Papryczkę chili drobniutko posiekaj razem z pestkami i dorzuć do reszty warzyw.
  4. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekaj i również wsyp do pojemnika.
  5. Na koniec do składników dodaj sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę francuską oraz przyprawy.
  6. Wszystko dokładnie przemieszaj, a następnie zamknij pokrywkę pojemnika i odstaw go na około 2-4 godziny.
  7. Po tym czasie chrupuiąca surówka z marynowanych warzyw jest gotowa. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA