Powidła z tego przepisu całkowicie zmieniają postać rzeczy. Jeśli nieustannie szukasz idealnego dodatku do ciast, naleśników czy po prostu do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika, to już nie musisz. Dwa proste składniki stworzą połączenie, które uzależnia w smaku. Jak zrobisz raz, to już zawsze będziesz wracać do tego przepisu.
Jakie śliwki wybierać na powidła?
Do przygotowania idealnych powideł najlepiej sprawdzają się bardzo dojrzałe, mięsiste śliwki węgierki. Ich późny zbiór (zazwyczaj od końca sierpnia do chłodnego października) gwarantuje, że owoce są maksymalnie słodkie. Dodatkowo, wtedy mają odpowiednio wysoką zawartość pektyn. Dzięki temu powidła naturalnie robią się gęste podczas gotowania. Nie ma konieczności dodawania żelfixów czy innych zagęszczaczy.
Ważne jest także, aby śliwki były całe, bez pleśni czy uszkodzeń i łatwo odchodziły od pestki. To zdecydowanie ułatwi ich przygotowanie. Oczywiście do powideł nadają się też inne późne odmiany śliwek, byle były one dojrzałe, a ich miąższ był odpowiednio gęsty. Pamiętaj, że im bardziej dojrzały owoc, tym więcej w nim naturalnego cukru. To właśnie to przekłada się na smak i jakość śliwek w słoikach.
Najlepszy dodatek do powideł
Oczywiście chodzi o czekoladę. Ten dodatek sprawia, że tradycyjne powidła zyskują zupełnie nowy, wyjątkowy smak. Gorzka czekolada dodaje multum smaku i goryczki, która idealnie przełamuje słodycz śliwek.
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych i mięsistych śliwek
- 100 g cukru (ilość możesz dostosować do smaku)
- 100 g czekolady gorzkiej, najlepiej 80%
Przygotowanie:
- Umyj śliwki pod bieżącą, zimną wodą. Możesz też namoczyć je na kilka minut w misce z wodą i odrobiną sody oczyszczonej (około 1 łyżeczka), a następnie przepłukać.
- Dokładnie osusz owoce, usuń ogonki i pestki.
- Przełóż przygotowane śliwki do garnka z grubym dnem.
- Ustaw palnik na małą moc, aby owoce powoli puszczały sok i nie przywierały. Gotuj bez przykrycia.
- Po kilku minutach zamieszaj zawartość drewnianą łyżką, a następnie nieznacznie zwiększ moc palnika, by śliwki zaczęły się gotować. Pamiętaj, aby regularnie mieszać owoce, kontrolując przy tym proces gotowania.
- Po około 2 godzinach wsyp cukier i gotuj jeszcze przez 30-60 minut, w zależności od preferowanej gęstości powideł.
- Zdejmij garnek z palnika.
- Do gorących powideł dodaj połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Gdy powidła lekko przestygną, możesz je zmiksować na gładki krem. Użyj blendera kielichowego lub ręcznego. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Jeśli zauważysz pęcherzyki powietrza, delikatnie mieszaj powidła przez kilka minut, aby się ich pozbyć.
- Spróbuj powideł i w razie potrzeby dodaj więcej czekolady lub cukru.
- Zmiksowane powidła ponownie zagotuj i gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki o łącznej pojemności około 840 ml.
- Przełóż do nich gorące powidła, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
- Mocno zakręć każdy słoik. Nie musisz ich pasteryzować. Gorące powidła i szczelne zakręcenie spowodują, że słoiki same się zassą.
















