Polacy nie lubią zmian w tradycyjnych daniach. Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową, to niektórzy wolą ją z cebulą, inni nigdy jej nie dodadzą. Czasem jest w niej tylko groszek, a czasem jeszcze kukurydza. Ale oprócz tego przepis nie przewiduje bardziej zakrojonych zmian. Jednak mimo wszystko warto zrobić też niewielką modyfikację. Tak właśnie jest w sałatce olivier, ma o 1 produkt więcej i to taki, który wszyscy lubią. Dlatego nie wahaj się i choć raz zaszalej, robiąc nieco inną wersję.
Składniki na sałatkę olivier
Wszystkie bez problemu kupisz nawet w najmniejszym sklepie. Sałatka olivier powstaje dość szybko i nie ma tu takiej opcji, że coś nie wyjdzie.
- 4 większe marchewki
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 8 ogórków kiszonych
- 300 g szynki konserwowej
- puszka groszku zielonego
- 6 jajek
- 3 łyżki majonezu (możesz dodać trochę więcej)
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 2 małe pietruszki, kawałeczek selera, cebuli lub pora i małe jabłko
Jak zrobić sałatkę olivier?
- Ziemniaki i marchewki porządnie wyszoruj, bo będą się gotowały w skórkach. Wsadź je do większego garnka. Jeśli używasz pietruszki i selera, to też dołóż. Zalej je wodą i gotuj do miękkości na średnim ogniu. Orientacyjny czas to 20 minut, od momentu zawrzenia. Jednak musisz sprawdzać to na bieżąco, ponieważ wszystko zależy od wielkości warzyw. Potem odlej je i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę średniej wielkości, dokładnie tak, jak na sałatkę jarzynową.
- W tym samym czasie możesz nastawić też jajka. Wyszoruj je delikatnie, ale dokładnie. Wsadź je do garnka z zimną wodą, jak zacznie się gotować, odmierz 8-10 minut. Odlej je i przelej zimną wodą. Odstaw do przestudzenia, a potem obierz ze skorupek. I również pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone wyłów z zalewy i potnij je, jak wcześniejsze składniki i od razu przełóż do miski. W ten sam sposób przygotuj również szynkę.
- Odlej też porządnie groszek zielony. Dodaj go do reszty. Na tym etapie możesz też pokroić kawałek cebuli, pora i jabłko bez skórki.
- Na koniec dołóż majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość. Sałatka olivier od razu nadaje się do jedzenia, jednak jest o wiela lepsza, jak poleży co najmniej pół godziny. Wtedy smaki dobrze się przegryzą i w razie potrzeby możesz jeszcze doprawić do smaku.
















