Przepis na sałatkę jarzynową zna chyba każdy miłośnik kuchni polskiej. Ugotowane warzywa i jajka, groszek z puszki i ogórek kiszony, a do tego obowiązkowo porządna ilość majonezu i przypraw. Niektórzy dorzucają jeszcze do podstawowych składników kukurydzę konserwową czy drobno posiekaną cebulkę, ale my trafiliśmy na jeszcze lepszy pomysł, który przebija to wszystko. Rozkoszny pokazał, jak zrobić sałatkę jarzynową po swojemu i rozbił bank. Zobacz, jak przygotował warzywa i co dorzucił, aby wydobyć z nich wszystko, co najlepsze. 

Jak zrobić sałatkę jarzynową, aby miała maksimum smaku?

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem składa się z ugotowanych warzyw, ale Rozkoszny radzi, aby zamiast tego upiec warzywa, dzięki czemu nabiorą znacznie więcej smaku i aromatu. Wystarczy tylko pokroić je w kostkę jeszcze na surowo, a potem skropić oliwą i zapiekać, aż zmiękną i nabiorą ładnego koloru.

To jednak nie wszystko, bo Kucharz podkręca też zwykły sos i nadaje mu pazura. Oprócz samego majonezu, musztardy i przypraw, Rozkoszny dorzuca także śmietanę i składnik, który zmienia wszystko, czyli jasną pastę miso. Choć początkowo takie połączenie może brzmieć dziwnie, to okazuje się, że jest strzałem w dziesiątkę, bo odrobina pasty miso genialnie podbija smak sałatki. Zobacz dokładny przepis Rozkosznego poniżej i obejrzyj krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania. 

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 kwaśne jabłko (Granny Smith lub Ligol)
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo

na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (góra-dół), a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Marchew, seler i korzeń pietruszki obierz, a potem pokrój w małą kostkę. Warzywa rozłóż na płasko na blaszce i skrop oliwą z oliwek. Posyp całość solą i pieprzem, a następnie piecz przez około 30 minut, aż zmiękną. 
  3. W międzyczasie obierz ze skorupek jajka na twardo i pokrój je w drobną kostkę. W takiej samej wielkości kawałki posiekaj obrane jabłka oraz ogórki kiszone. 
  4. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki na sos, czyli majonez, śmietanę, musztardę, pastę miso oraz przyprawy. 
  5. Upieczone i wystudzone jarzyny wymieszaj z ogórkami, jajkami i jabłkiem, a potem całość połącz z sosem miso. 
  6. Gotowa sałatka jarzynowa najlepiej wygląda i smakuje posypana świeżym koperkiem.

Źródło: Facebook.com/rozkoszny