Wiem, że niemal każdy na święta i sylwestra robi sałatkę jarzynową i wcale się nie dziwię. Też bardzo lubię ją jeść, ale jej przygotowanie jest dla mnie zbyt czasochłonne, dlatego na rodzinne imprezy robię sałatkę konfetti. Jest 3 razy szybsza niż jarzynowa, a w smaku jeszcze ciekawsza. Nie trzeba do niej gotować wielu warzyw, a potem kroić ich godzinami. Wielką michę robię w 15 minut i wszyscy są zadowoleni. Chrupiąca, wyrazista i lekka smakuje nawet największym maruderom. A jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne sałatki, zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam wiele ciekawych przepisów (nie tylko na sałatki).

Z czego zrobisz sałatkę konfetti?

Jej głównym składnikiem są paluszki krabowe. Do sałatki konfetti wybierz niemrożone, które są delikatniejsze i bardziej soczyste. Zwróć też w sklepie uwagę na zawartość ryby w składzie. Jeśli będzie jej więcej niż 50%, to bierz je w ciemno. Będą pyszne. Co jeszcze dodaję do tej sałatki? Zielony ogórek dla chrupkości, gotowane jajka, by była bardziej syta, kukurydza z puszki dla lekkiej słodyczy i siekana kapusta pekińska dla koloru. Składniki te tworzą kolorową sałatkę, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Wyrazisty sos na bazie majonezu podkręca jej smak i sprawia, że o nudzie nie ma tu mowy. Tę sałatkę możesz z powodzeniem zrobić dzień wcześniej, a jeśli chcesz mieć pewność, że nie podejdzie wodą, usuń gniazda nasienne z ogórka. Ten prosty trik stosuję przy wielu sałatkach i zawsze działa bezbłędnie. 

Przepis na sałatkę krabową konfetti

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych (surimi)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej 
  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 4 jajka

Składniki na sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską umyj i osusz. Posiekaj ją drobno, oprósz solą i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru soku i przełóż do miski.
  2. Kukurydzę odsącz na sicie, ogórka obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj warzywa do kapusty.
  3. Paluszki krabowe odwiń z folii i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz i pokrój drobniutko. Dodaj do pozostałych składników. 
  4. Jajka ugotuj na twardo (przez około 8 minut). Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Dodaj do sałatki.
  5. Następnie przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Polej nim sałatkę. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
  6. Przed podaniem schłodź całość w lodówce przez pół godziny. Wierzch sałatki ozdób świeżą natką pietruszki.

Adobe Stock, Alexandr Milodan