Żurek zwykle podawany jest z kromką chleba lub w całym wydrążonym bochenku, ale można zrobić to jeszcze inaczej. Aby zupa była jeszcze smaczniejsza i wyglądała efektownie, warto przygotować mini paszteciki z białą kiełbasą, które idealnie komponują się z żurkowymi nutami smakowymi. Wystarczy tylko kilka prostych składników, a efekt zwala z nóg. 

Jak zrobić paszteciki z białej kiełbasy?

Kto powiedział, że paszteciki z mięsem muszą być trudne w przygotowaniu? Aby przygotować efektowny dodatek do żurku, wystarczy zagnieść proste ciasto drożdżowe, a potem rozwałkować je i zawinąć w środek całą kiełbasę ugotowaną wcześniej w żurku. Ważne, aby zrobić to dokładnie, bo inaczej ciasto rozklei się podczas pieczenia, a wtedy nici ze zgrabnych roladek.

Potem zostaje już tylko pokroić taki rulonik na małe kawałki, które idealnie sprawdzą się na jeden kęs i gotowe. Resztę zrobi już piekarnik. Zobacz tylko dokładne proporcje wszystkich składników i koniecznie zapisz sobie ten przepis, aby nie zgubił się przed świętami. 

Drożdżowe paszteciki z białej kiełbasy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • gotowana biała kiełbasa z żurku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do smarowania + szczypta kminku do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka, śmietanę, drożdże i masło wyjmij z lodówki na kilka godzin przed planowanym zagniataniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce i zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę. 
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta i ułóż na nim kiełbasy. Następnie wszystko zwiń w rulonik i pokrój na małe paszteciki na jeden kęs. 
  3. Gotowe paszteciki z białą kiełbasą rozłóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem po wierzchu i posyp kminkiem. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut, aż będą pięknie złociste. 
  4. Upieczone paszteciki podawaj jako dodatek do żurku lub samodzielną przekąskę na wielkanocny stół. 

Źródło: Instagram.com/wiesia_gotuje/