Żurek zwykle podawany jest z kromką chleba lub w całym wydrążonym bochenku, ale można zrobić to jeszcze inaczej. Aby zupa była jeszcze smaczniejsza i wyglądała efektownie, warto przygotować mini paszteciki z białą kiełbasą, które idealnie komponują się z żurkowymi nutami smakowymi. Wystarczy tylko kilka prostych składników, a efekt zwala z nóg.
Jak zrobić paszteciki z białej kiełbasy?
Kto powiedział, że paszteciki z mięsem muszą być trudne w przygotowaniu? Aby przygotować efektowny dodatek do żurku, wystarczy zagnieść proste ciasto drożdżowe, a potem rozwałkować je i zawinąć w środek całą kiełbasę ugotowaną wcześniej w żurku. Ważne, aby zrobić to dokładnie, bo inaczej ciasto rozklei się podczas pieczenia, a wtedy nici ze zgrabnych roladek.
Potem zostaje już tylko pokroić taki rulonik na małe kawałki, które idealnie sprawdzą się na jeden kęs i gotowe. Resztę zrobi już piekarnik. Zobacz tylko dokładne proporcje wszystkich składników i koniecznie zapisz sobie ten przepis, aby nie zgubił się przed świętami.
Drożdżowe paszteciki z białej kiełbasy - przepis krok po kroku
Składniki:
- gotowana biała kiełbasa z żurku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko do smarowania + szczypta kminku do posypania
Przygotowanie:
- Jajka, śmietanę, drożdże i masło wyjmij z lodówki na kilka godzin przed planowanym zagniataniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce i zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta i ułóż na nim kiełbasy. Następnie wszystko zwiń w rulonik i pokrój na małe paszteciki na jeden kęs.
- Gotowe paszteciki z białą kiełbasą rozłóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem po wierzchu i posyp kminkiem. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut, aż będą pięknie złociste.
- Upieczone paszteciki podawaj jako dodatek do żurku lub samodzielną przekąskę na wielkanocny stół.
Źródło: Instagram.com/wiesia_gotuje/
















