Przygotowanie domowej kiełbasy fuet nie jest może najszybszą sprawą, bo musi ona dość długo dojrzewać, ale efekt zdecydowanie wart jest każdego dnia czekania. Jeśli chodzi o składniki to oczywiście podstawą jest mięso i przyprawy oraz jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, ale to, co może sprawiać tu trudność, to wytworzenie charakterystycznej pleśni. Na szczęście jest na to sprytny patent. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku.

Jak zrobić domową kiełbasę fuet?

Aby przygotować domową kiełbasę typu fuet, trzeba najpierw posłużyć się gotowym salami z takim białym nalotem i po prostu zdrapać tę pleśń do szklanki lub słoiczka, zalać wodą i wymieszać z odrobiną cukru. Potem taką mieszankę trzeba odstawić na całą dobę, a powstałym roztworem spryskiwać własne domowe kiełbaski. Najlepiej pokrywać mieszanką wiszące kiełbasy 2-3 razy, a po około miesiącu "dojrzewania" będą idealnie pokryte charakterystyczną białą skórką. Zobacz poniżej dokładny przepis i trzymaj się podanych gramatur każdej z przypraw, a wtedy kiełbasa fuet z pewnością wyjdzie idealnie. 

Domowa kiełbasa fuet - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 kg karkówki wieprzowej,
  • 100 g soli,
  • 7 g pieprzu mielonego,
  • 10 g czosnku,
  • 150 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii,
  • pleśń ze skórki salami + 1 łyżeczka cukru,
  • jelita do nadziewania.

Przygotowanie:

  1. Mięso zmiel na sitku o oczkach 8 mm, a następnie przełóż je do dużej miski i dodaj jogurt, czosnek, pieprz oraz sól. Wymieszaj całość i wyrabiaj dłońmi, aż mięso stanie się jednolitą, kleistą masą.
  2. Jelita przepłucz i ciasno napełnij je mięsem. Na końcu mocno zawiąż końce i uformuj z kiełbasek wianki. Obwiąż je sznurkiem i powieś w ciepłym, przewiewnym miejscu na 2-3 dni
  3. Z gotowej kiełbasy z pleśnią typu salami zdejmij całą skórkę z białym nalotem, wrzuć ją do szklanki i zalej letnią wodą. Dodaj do tego 1 łyżeczkę cukru, zamieszaj i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po dobie zdrap delikatnie całą pleśń ze skórki, wymieszaj całość i przelej do butelki ze spryskiwaczem.
  4. Po 2-3 dniach domowe kiełbaski osusz dokładnie z zewnątrz i spryskaj je roztworem pleśni. Potem zrób to jeszcze 2–3 razy co kilkanaście godzin. Tak przygotowane kiełbasy powieś ponownie w ciepłym miejscu, żeby roztwór pleśni spokojnie wsiąkł.
  5. Po zaszczepieniu kiełbasy zacznie się proces kolonizacji – biała pleśń powinna pojawić się na powierzchni w ciągu kilku dni.
  6. Zrób dojrzewalnik – może to być zwykły karton z kijami, na których zawiesisz kiełbasy. Na dno wstaw pojemnik z wodą i postaraj się utrzymać tam temperaturę około 10–15°C. Zadbaj też o wysoką wilgotność i jeśli pomieszczenie jest suche, spryskuj wnętrze kartonu wodą.
  7. Powieś tam kiełbasy i zostaw je na około 3–4 tygodnie. Po tym czasie powinny być sprężyste i suche, ale nie twarde jak kamień. Zapach ma być intensywny, ale bez żadnej kwasowości. A po przekrojeniu wnętrze ma być ciemniejsze, zwarte i z dobrze rozmieszczonym tłuszczem.
  8. Gotowe kiełbasy zawiń w papier pergaminowy i przechowuj w lodówce lub w chłodnej spiżarni. Wytrzymają długie tygodnie, a nawet miesiące i z czasem będą tylko lepsze.