Jak smakuje kiełbasa ze słoika? Niestety coraz więcej osób nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Czasy się zmieniają, gusta też, ale Tomek Strzelczyk jest przekonany co do tego, że to rzecz naprawdę godna przetestowania – i to przez każdego: „Starsze pokolenie wie, o co chodzi, a młode niech spróbuje. Takich rzeczy w sklepie się nie kupi”.
I nic w tym dziwnego. Tego rodzaju mięsne przetwory do dziś robią wrażenie na czytelnikach Mojego Gotowania, którzy jakże chętnie korzystają z udostępnianych przez nas podobnych przepisów choćby na messengerowym kanale nadawczym naszego serwisu.
Jak zrobić dobrą kiełbasę do słoików?
By jednak w pełni docenić kiełbasę do słoików, trzeba ją dobrze przyrządzić. Na początek więc dwie rady od Tomka Strzelczyka. Po pierwsze nie używajmy do jej wyroby peklosoli, co sugeruje sporo internetowych przepisów. Wg pana Tomka to coś niezrozumiałego – ten rodzaj soli należy zachować do przygotowania tradycyjnych wędzonek.
Drugi sekret Strzelczyka to woda, koniecznie lodowata. Dzięki takiemu dodatkowi kiełbasa wyjdzie nie za twarda i nie za sucha. Nie ma co obawiać się tego, że zmieni swoją konsystencję na gorsze. Dodatek odrobiny płynu nada jej miękkości i soczystości.
Przepis na białą kiełbasę w słoikach Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- Ok. 1 kg surowego, dość tłustego boczku wieprzowego
- Ok. 2 kg surowej wieprzowej karkówki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego (lub mieszanki różnych pieprzów)
- 4 czubate łyżki majeranku
- 2 łyżeczki świeżo roztartej gorczycy
- Ok. 2 szklanki wody z lodem
- 3 płaskie łyżki soli (ok. 45 g – po ok. 14-15 g na każdy kilogram mięsa)
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i od razu wrzuć do maszynki.
- Boczek pokrój na mniejsze kawałki i zacznij mielić go razem z czosnkiem na jak drobniejszych oczkach.
- Zmień sitko na nieco większe oczka i zmiel karkówkę.
- Wyrób dobrze mięso z przyprawami i zimną wodą.
- Przełóż wyrobione mięso do słoików (nie do samego końca), bez dociskania. Zakręć słoiki.
- Gotuj słoiki przez ok. 1,5 godziny na małym ogniu w dużym garnku, zalewając słoiki do ok. ¾ wysokości i kładąc na dół ścierkę. Jeżeli chcesz przechowywać słoiki dłużej poza lodówką, musisz dodatkowo zapasteryzować słoiki, najlepiej trzykrotnie, zgodnie z metodą tyndadlizacji.
- Odstaw ostudzoną kiełbasę na m.in. całą noc do lodówki.
- Podawaj kiełbasę ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube

















