Ten przepis ma wszystko, czego możesz chcieć latem. Nie musisz niczego podsmażać, mieszać na patelni ani stać długo przy kuchence, pilnując, żeby danie się nie przypaliło. Wystarczy pokroić składniki i wstawić je do piekarnika. Leniwe leczo wychodzi lekko przypieczone, warzywa są delikatnie skarmelizowane i łączą się w gęsty, pachnący sos. Kiełbasa z kolei jest soczysta i aromatyczna. Do tego wystarczy już tylko odrobina świeżych ziół, pajda ulubionego chleba i możesz się zabierać za ucztowanie. Leczo z piekarnika jest w sam raz na prosty obiad bez wysiłku.

Jak zrobić leniwe leczo pieczone?

Wszystkie składniki trafiają od razu do naczynia żaroodpornego, a potem do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach dolewasz przecier pomidorowy, przykrywasz i zapiekasz dalej. Takie leczo jest bardzo esencjonalne, pełne intensywnego smaku młodych warzyw oraz przypraw. A dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je bez bez całego kuchennego bałaganu, związanego ze smażeniem i duszeniem. W czasie, gdy składniki leniwego leczo będą się zapiekać, masz czas na odpoczynek w ogródku na hamaku lub w chłodnym pokoju na kanapie. Genialne, prawda? 

Przepis Ewy Wachowicz na leniwe leczo pieczone 

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 500 g ulubionej kiełbasy, najlepiej suchej, np. krakowskiej
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku
  • masło klarowane do wysmarowania naczynia

Do podania:

  • ulubione pieczywo
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wysmaruj masłem klarowanym duże naczynie żaroodporne.
  3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt drobną kostkę.
  4. Pieczarki oczyść i pokrój w grube plastry.
  5. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka.
  6. Kiełbasę pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  7. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia żaroodpornego.
  8. Dodaj wędzoną paprykę słodką i ostrą, dopraw solą.
  9. Całość dobrze wymieszaj, żeby przyprawy pokryły wszystkie warzywa i kiełbasę.
  10. Wstaw naczynie do piekarnika bez przykrycia i piecz przez 20–25 minut.
  11. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz jeszcze 25 minut. 

Leczo z piekarnika Ewy Wachowicz podawaj gorące, z dowolnym pieczywem i posypane świeżą natką pietruszki. 

Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl

Kiedy leczo pieczone sprawdza się najlepiej?

To danie idealnie pasuje na leniwe letnie obiady, ale też świetnie sprawdza się na kolację w większym gronie. Możesz przygotować je w dużej brytfannie i postawić na stole — każdy nałoży sobie porcję, kiedy będzie chciał. Dobrze smakuje też na drugi dzień, więc z powodzeniem możesz zrobić od razu więcej. Nadaje się także do zabrania do pracy — odgrzewane leczo pieczone nie traci na smaku.