Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego, ale nie wszyscy mogą i chcą jeść słodycze ze sklepu. Niektórzy z różnych względów muszą unikać białego cukru, a gotowe słodkości często mają go mnóstwo, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować ich zdrowszy zamiennik. Domowe batony kokosowe to strzał w dziesiątkę dla wszystkich tych, którzy tęsknią za gotowymi batonami ze sklepu. Robi się ja banalnie prosto i tylko z kilku składników, a gotowy deser wygląda i smakuje jak popularny produkt, który znajdziemy przy kasie w niemal każdym markecie.
Jak zrobić domowe batony kokosowe?
Aby przygotować pyszne i jednocześnie wartościowe dla organizmu batoniki, wystarczy tylko kilka składników. Oczywiście bazą będzie tu kokos i to aż w dwóch formach, bo używa się zarówno wiórek jak i mleczka kokosowego. Do tego trzeba jeszcze dodać trochę masła oraz erytrol (lub inny ulubiony zamiennik cukru) i podgrzać wszystko w garnuszku. Następnie taką masę łączy się z serkiem mascarpone, a potem całość przekłada do foremek. Najlepiej użyć tych silikonowych, z których potem będzie można bardzo łatwo wyjąć batoniki, zachowując ich kształt.
Tak przygotowane batony w foremkach należy porządnie schłodzić, a koniec zostaje już tylko oblać całość rozpuszczoną gorzką czekoladą. Potem batoniki znów trafiają do lodówki lub zamrażarki i gotowe - pyszne, pięknie wyglądające i przy tym zdrowe słodkości można już pałaszować.
Domowe batony kokosowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 g serka mascarpone
- 200 g wiórek kokosowych
- 50 g masła
- 3 łyżki erytrolu
- 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe, wiórki, masło i erytrol podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj.
- Do tak przygotowanej masy dodaj serek mascarpone i połącz całość.
- Gotową masę kokosową przełóż do silikonowych foremek i wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmij batoniki z foremek i oblej rozpuszczoną czekoladą.
- Wstaw całość lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.
Źródło: Facebook @misja_beata

















