To ciasto świetnie sprawdza się na weekend, kiedy nie chce ci się włączać piekarnika, ale masz ochotę na coś słodkiego do kawy. Robię je regularnie i zawsze znika do ostatniego okruszka. Ma delikatny kokosowy smak i mocno kremową strukturę. No i ten czekoladowy wierzch – dla mnie obowiązkowy.

Więcej przepisów na desery dla łakomczuchów (i na obiady dla tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią boczek) znajdziesz na naszym kanale messenger - MojeGotowanie.pl. Przygotuj się z nami na długi weekend lub nadchodzące święta. Codziennie publikujemy tam 2 przepisy na smakowite dania - nie tylko desery. Z nami inspiracji na małe i większe okazje na pewno ci nie zabraknie.

Jak zrobić jagielnik kokosowy bez pieczenia?

Masę kokosową przygotowujesz trochę jak krem do znanego miodownika z kaszą manną, a spód przypomina masę daktylowo-owsianą – tylko że tutaj zamiast daktyli dodajesz część gotowej kokosowej masy. Na wierzchu klasyk: gorzka czekolada i płatki (chipsy) kokosowe. Składniki na polewę rozpuszczaj bez pośpiechu, w kąpieli, wodnej, by nic się nie przypaliło.  Jeśli chcesz uzyskać bardzo równe kawałki, włóż ciasto do zamrażarki na 15 minut przed krojeniem. Lekko zmrożone ciasto będzie się lepiej kroić. 

AdobeStock valentinamaslova

Warto dobrze przygotować kaszę – musi być rozgotowana i kleista. To od niej zależy, czy masa będzie aksamitna i dobrze się zetnie. Najlepiej ugotować ją dzień wcześniej. Po nocy w lodówce będzie łatwiejsza do zmiksowania. Ważne też, by użyć gęstej części mleka kokosowego – dlatego wcześniej włóż puszkę do lodówki, żeby łatwiej oddzielić śmietankę od wody. Aby masa nie kleiła się do łyżki przy wyrównywaniu, zanurzaj ją co chwilę w zimnej wodzie.

Przepis na kokosowe ciasto do kawy bez pieczenia

Składniki na spód (na formę o śr. 18-20 cm):

  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki gotowej masy kokosowej (z poniższych składników)

Składniki na masę kokosową:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego z kartonika
  • 100 g pasty kokosowej lub musu kokosowego
  • gęsta część z 1 puszki pełnotłustego mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 5 czubatych łyżek ksylitolu lub 4 łyżki cukru

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • chipsy kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz dokładnie kaszę jaglaną na sicie, aż woda będzie czysta.
  2. W garnku połącz wodę z mlekiem kokosowym i wrzuć przepłukaną kaszę. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn. Kasza powinna się rozgotować i mieć kleistą konsystencję.
  3. Dodaj do kaszy pastę kokosową, śmietankę kokosową oraz cukier lub ksylitol. Zblenduj wszystko na gładką masę – im dłużej blendujesz, tym bardziej aksamitna będzie masa.
  4. Odłóż dwie łyżki masy kokosowej do osobnej miseczki – wykorzystasz je do przygotowania spodu.
  5. W drugiej misce połącz płatki owsiane z kakao. Dodaj odłożoną masę kokosową i wymieszaj, aż powstanie plastyczna masa, podobna do plasteliny.
  6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masę kakaową wciśnij w dno, dokładnie dociskając.
  7. Na spód wyłóż masę kokosową i wyrównaj wierzch – najlepiej łyżką zwilżoną w wodzie, wtedy nic się nie klei.
  8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Wylej na wierzch ciasta i posyp płatkami kokosowymi.
  9. Wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby całość dobrze stężała.