Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego, ale wiele sklepowych słodkości ma wątpliwe składy i całą górę cukru w środku. Oczywiście w wielu marketach można już znaleźć fit batony bez dodatku cukru, jednak zazwyczaj są one bardzo drogie, więc lepiej zrobić swój własny odpowiednik. Wystarczy wymieszać trochę kaszy jaglanej oraz płatków owsianych i "skleić" je kilkoma prostymi składnikami, a w kilka chwil powstanie duży zapas słodkości, które nie tylko będą smakowały pysznie, ale przy okazji przyniosą sporo korzyści całemu organizmowi.
Jak zrobić batony bez cukru? Kasza jaglana to genialna baza
Domowe batoniki owsiane zrobiły się popularna już jakiś czas temu, jednak nie każdy wie, że równie pyszne, sycące i pełne wartości są batony z dodatkiem kaszy jaglanej. Te drobinki są lekkostrawne i nie zawierają glutenu, więc mogą je zajadać nawet osoby z różnego rodzaju nietoleracjami pokarmowymi. Do tego znajduje się w nich sporo witamin z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, wapń czy fosfor.
Co ciekawe, kaszy jaglanej na batony nie trzeba nawet gotować i wystarczy tylko wymieszać ją z płatkami owsianymi oraz dodać siemię lniane, nasiona konopi oraz ulubione orzechy. Na koniec zostaje już tylko pasta tahini i zblendowane suszone śliwki, aby skleić całą masę oraz odrobina kakao, żeby batoniki miały czekoladowy posmak i piękny kolor. Całość trzeba wymieszać i zapiec, a potem pokroić na zgrabne batoniki na kilka kęsów. Zobacz poniżej dokładny przepis i koniecznie spróbuj przygotować taki zdrowy deser.
Jaglane batony - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 100 g ulubionych zmielonych orzechów,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1/4 szklanki ziarna konopi,
- 1/4 szklanki siemienia lnianego,
- 25 g suszonych śliwek + 3/4 szklanki wrzątku,
- 1/4 szklanki pestek dyni,
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao,
- 2 czubate łyżki pasty tahini,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Suszone śliwki zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 30 minut. Od razu rozgrzej też piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra-dół.
- W tym czasie kaszę jaglaną, płatki owsiane, wszystkie ziarna, mielone orzechy, kakao i sól wymieszaj w dużej misce.
- Namoczone śliwki zblenduj razem z wodą, w której się moczyły tak, aby powstała jednolita masa.
- Śliwkowe puree dodaj do suchych składników, wlej też pastę tahini i wymieszaj dokładnie całość.
- Gotową masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką, ugniatając całość.
- Foremkę z masą piecz przez około 25 minut, a na ostatnich 10 minut włącz grzanie górną grzałką, aby całość ładnie się zarumieniła.
- Tak upieczone "ciasto" odstaw do lekkiego wystudzenia, a potem pokrój na niewielkie batoniki.
Źródło: facetikuchnia.com.pl

















