Przepis na szybki jogurt z płatków owsianych przyda się przede wszystkim osobom, które spożywają tylko produkty roślinne lub nie tolerują laktozy. Ale jest też po prostu świetną przekąską dla każdego. Ma aksamitną konsystencję, subtelną naturalną słodycz i lekko orzechowy posmak.

Możesz urozmaicić go ulubionymi owocami, dosłodzić miodem, wymieszać z granolą lub oprószyć cynamonem. Robi się go bardzo łatwo. Dużo prościej niż zwykły jogurt, o czym przekonasz się za chwilkę.

Jak powstaje domowy jogurt naturalny?

Domowy jogurt powstaje z dwóch podstawowych składników – mleka i specjalnych kultur bakterii, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można też wykorzystać naturalny jogurt jako starter. Schody zaczynają się wtedy, gdy przychodzi do podgrzewania mleka, bo tu potrzebny będzie już kuchenny termometr.

Mleko powinno osiągnąć temperaturę o wysokości 85°C, a potem trzeba je wystudzić do 43°C. Następnie dodaje się bakterie lub jogurt w roli zaczynu. Kolejno zostaje już tylko fermentacja. Najlepiej przeprowadzić ją w jogurtownicy, ale sprawdzi się też piekarnik (nie warto jednak polegać na jego termostacie, środowisko dla wzrostu bakterii dobrze jest dodatkowo kontrolować termometrem). Powinna potrwać od 6 do 12 godzin. 

A co, gdyby tak zapomnieć o tych dość skomplikowanych krokach i przygotować jogurt owsiany, który, mimo uproszczonej procedury, będzie miał bardzo podobną konsystencję do sklepowego produktu? To znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać! Przepis znajdziesz poniżej.

Domowy jogurt z płatków owsianych – przepis

Składniki:

  • 190 g płatków owsianych górskich
  • 1 l wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1–2 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj mleko owsiane. Wsyp płatki do miski. Zalej je litrem wody. Odstaw na godzinę, by napęczniały.
  2. Przelej płatki razem z wodą do kielicha blendera i zmiksuj je na jednolity płyn.
  3. Przecedź zmiksowane płatki przez muślin lub gazę. Dokładnie odciśnij, żeby uzyskać jak najwięcej płynu. Z suchych resztek, które zostaną w ściereczce możesz zrobić ciasteczka owsiane fit.
  4. Wlej otrzymane mleko do garnka. Podgrzewaj je, często mieszając, aż zacznie odparowywać i gęstnieć.
  5. Przełóż otrzymaną masę do miski i wymieszaj z octem jabłkowym i sokiem z cytryny. Przenieś gotowy jogurt z płatków owsianych do słoiczków i wstaw do lodówki na noc do schłodzenia

Do czego przyda ci się jogurt owsiany własnej roboty?

Domowy jogurt owsiany możesz jeść na śniadanie lub na przekąskę między posiłkami. Dodaj do niego ulubione składniki, takie jak nasiona chia, granola, prażone orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałów lub świeże i suszone owoce. Możesz dodać go do nocnej owsianki, dzięki czemu będzie miała bardziej kremową konsystencję.

Przyda się nawet do stworzenia deseru, takiego jak mus czekoladowy na jogurcie lub serniczek jogurtowy w pucharku. Kiedy najdzie cię ochota na słodkie, wymieszaj go z sosem karmelowym lub waniliowym. Warto wykorzystać go do polania naleśników z jabłkami lub bananem. 

Źródło: youtube.com/@UnjourUnerecettekatyseats