Masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego? Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz dzięki dodatkom sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad, ale też jako efektowna przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste typu C. Takie ziemniaki mają więcej skrobi i mniej wody, co sprawia, że placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Jeśli użyjesz zbyt wilgotnych ziemniaków, masa może być zbyt rzadka i trzeba będzie dodać więcej mąki, co odbije się na smaku i konsystencji placków - mogą być twarde.
Czym wyróżniają się placki ziemniaczane Ewy Wachowicz?
To, co wyróżnia ten przepis na tle innych, to nie tylko perfekcyjne proporcje, ale też dodatek żółtego sera i odrobiny jogurtu naturalnego. Ser zapewnia wyrazisty smak i ładnie się topi, tworząc chrupiące brzegi, a jogurt sprawia, że masa w środku nie jest sucha, tylko miękka i delikatna po usmażeniu. Dają wrażenie rozpływania się w ustach. Oprócz soli i pieprzu smak placków ziemniaczanych z serem podkręca też czosnek i nasz swojski majeranek.
Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane z serem i śmietaną
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1 garść startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Dodatkowo, do podania (opcjonalnie): wędzony łosoś, ser kozi i kwaśna śmietana.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, odciśnij je lekko przez sitko lub gazę.
- Dodaj do nich roztrzepane jajko, drobno posiekaną połówkę cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wsyp majeranek, dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Dodaj starty ser oraz mąkę i łyżkę jogurtu. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
- Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe, płaskie placuszki.
- Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor – aż będą chrupiące na zewnątrz.
Gotowe placki podawaj np. jak Pani Ewa: z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami łososia i pokruszonym serem kozim lub z innymi dodatkami.
Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl.
Jak podawać placki ziemniaczane z serem?
Jeśli nie przypadła ci do gustu propozycja dodatków Pani Ewy, wykorzystać możesz też inne dodatki, np.
- twarożek z koperkiem i rzodkiewką
- gzik
- powidła śliwkowe lub sos żurawinowy
- duszony szpinak z czosnkiem
- wytrawny czatnej z jabłek lub z gruszek
- karmelizowana cebulka
- duszone pieczarki
Zamiast sera żółtego świetnie sprawdzi się ser typu cheddar lub mozzarella.
















