Masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego? Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz dzięki dodatkom sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad, ale też jako efektowna przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste typu C. Takie ziemniaki mają więcej skrobi i mniej wody, co sprawia, że placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Jeśli użyjesz zbyt wilgotnych ziemniaków, masa może być zbyt rzadka i trzeba będzie dodać więcej mąki, co odbije się na smaku i konsystencji placków - mogą być twarde.

Czym wyróżniają się placki ziemniaczane Ewy Wachowicz?

To, co wyróżnia ten przepis na tle innych, to nie tylko perfekcyjne proporcje, ale też dodatek żółtego sera i odrobiny jogurtu naturalnego. Ser zapewnia wyrazisty smak i ładnie się topi, tworząc chrupiące brzegi, a jogurt sprawia, że masa w środku nie jest sucha, tylko miękka i delikatna po usmażeniu. Dają wrażenie rozpływania się w ustach. Oprócz soli i pieprzu smak placków ziemniaczanych z serem podkręca też czosnek i nasz swojski majeranek. 

Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane z serem i śmietaną

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 1 garść startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Dodatkowo, do podania (opcjonalnie): wędzony łosoś, ser kozi i kwaśna śmietana. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, odciśnij je lekko przez sitko lub gazę.
  2. Dodaj do nich roztrzepane jajko, drobno posiekaną połówkę cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Wsyp majeranek, dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Dodaj starty ser oraz mąkę i łyżkę jogurtu. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe, płaskie placuszki.
  6. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor – aż będą chrupiące na zewnątrz.

Gotowe placki podawaj np. jak Pani Ewa: z kleksem kwaśnej śmietany, plastrami łososia i pokruszonym serem kozim lub z innymi dodatkami.

Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl.

Jak podawać placki ziemniaczane z serem?

Jeśli nie przypadła ci do gustu propozycja dodatków Pani Ewy, wykorzystać możesz też inne dodatki, np.

  • twarożek z koperkiem i rzodkiewką
  • gzik
  • powidła śliwkowe lub sos żurawinowy
  • duszony szpinak z czosnkiem
  • wytrawny czatnej z jabłek lub z gruszek
  • karmelizowana cebulka
  • duszone pieczarki

Zamiast sera żółtego świetnie sprawdzi się ser typu cheddar lub mozzarella.