Pampuchy sprawdzą się na słodki obiad, ale ja często podaję je też jako deser, zwłaszcza latem. Sos z jogurtem sprawia, że są lżejsze, ale wciąż sycące. Ciasto jest miękkie, elastyczne, dobrze się formuje i nie klei do rąk. Mogłabym je jeść codziennie. Zobacz, jak robię je krok po kroku - szybciej niż w klasyczny sposób.
Sposób na szybkie wyrastanie ciasta do klusek drożdżowych
Zamiast czekać 30-45 minut, aż uformowane kluski podrosną, możesz skrócić ten czas do 15 minut. Wystarczy, że po uformowaniu klusek przykryjesz je folią aluminiową (dobrze przewodzi ciepło) i wstawisz do piekarnika nagrzanego wcześniej do 30-40 stopni. To najniższa możliwa temperatura, ale wystarczająca, żeby ciasto urosło szybciej. Pamiętaj tylko, by nie przesadzić z czasem w drugą stronę i nie dopuścić do przesuszenia ciasta. Kluski na parze powinny podwoić swoją objętość. Kluski gotuj na parze najlepiej partiami, bo wtedy mają miejsce, by urosnąć i nie skleją się. Zamiast garnka możesz odkurzyć i wykorzystać parowar. A sos? Wystarczy chwila z blenderem i gotowe.
Przepis na drożdżowe kluski na parze z truskawkami
Składniki na kluski:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na sos truskawkowy:
- 450 g truskawek (świeżych lub rozmrożonych)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- ok. 150 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko tak, by było letnie i rozlej je na 2 równe części. Do jednej dodaj pokrojone masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Jeśli potrzeba, lekko dogrzej na małym ogniu. Do drugiej dodaj pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia. Oprósz lekko mąką i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
- Po podrośnięciu rozczynu do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól i pozostały cukier. Wlej rozmącone jajka, mleko z masłem i gotowy zaczyn. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki. Pod koniec możesz wlać 1-2 łyżki oleju. Kluski będą jeszcze bardziej delikatne i mięciutkie.
- Gotowe ciasto podziel na 14-15 części. Dłońmi oprószonymi mąką formuj kule i układaj je złączeniem do dołu na stolnicy lub blacie oprószonym mąką.
- Przykryj kluski czystą bawełnianą ściereczką. Daj wyrosnąć ciastu klasycznie lub sprytnie i szybko. Możesz odstawić je na 30-45 minut lub, jeśli chcesz przyspieszyć ten etap, przykryj je lekko folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 30–40 stopni na około 15 minut.
- Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Na durszlak lub wkładkę do gotowania na parze (posmarowane olejem) połóż 3-4 kluski. Woda nie może dotykać wkładki. Przykryj naczynie i gotuj kluski 8-10 minut. Na bieżąco dolewaj gorącej wody do garnka.
- Przygotuj sos: truskawki zmiksuj na mus. Możesz zostawić kilka kawałków dla konsystencji lub ozdoby. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i jogurt. Zmiksuj ponownie. Spróbuj i ewentualnie dosłodź.
- Gorące kluski podawaj polane sosem i ozdobione kawałkami owoców. Podawaj od razu.
Czym możesz podkręcić przepis na pampuchy z truskawkami?
Zamiast świeżych drożdży możesz użyć suchych - około 7 g (standardowe 1 opakowanie). Wtedy wsyp je od razu do mąki i pomiń zaczyn. Do sosu możesz dodać trochę mięty, bazylii lub listki melisy: dodadzą świeżości. Jeśli wolisz bardziej kremowy sos, zamień jogurt na śmietankę kremówkę 30%. Do sosu możesz też dodać nieco rozpuszczonej białej czekolady. Kluski na parze z truskawkami będą jeszcze smaczniejsze. Gdy truskawki się skończą, sos do pampuchów możesz zrobić z innych dowolnych owoców: borówek, malin, jabłek, moreli czy np. brzoskwini.
















