Zgniła cebula to żadna nowość. Jeśli kupujesz ją w większych ilościach, pewnie choć raz wyciągnąłeś z worka czy koszyka egzemplarz miękki, wilgotny, pokryty pleśnią albo już puszczający zielony pęd. Przykra niespodzianka. Niby twarde, suche warzywo, a jednak tak łatwo ulega zepsuciu. Zwykle winne są warunki przechowywania. Wydaje się, że to proste: wystarczy chłodne miejsce. Ale nawet w piwnicy czy spiżarni cebula potrafi szybko się poddać. Sprawdź najczęstsze błędy i sprawdzone metody na przechowywanie cebuli.

Dlaczego cebula gnije: co przeszkadza w jej przechowywaniu?

Cebula jest dość odporna, ale tylko wtedy, gdy zapewnisz jej odpowiednie warunki. Wilgoć, brak przewiewu, zbyt wysoka temperatura albo towarzystwo innych warzyw mogą sprawić, że zacznie się psuć bardzo szybko. Może przechowujesz cebulę w plastikowych miseczkach, szufladach, a nawet w foliowych reklamówkach? To niestety najkrótsza droga do zgniłej cebuli. Plastik i folia zatrzymują wilgoć, a wilgoć to doskonałe środowisko dla pleśni.

Gnijąca cebula / AdobeStock kvladimirv

Cebula nie lubi też ciepła. Już temperatura pokojowa w kuchni może uruchomić proces kiełkowania. A do tego wszystkiego cebula wydziela gaz etylenowy, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się innych warzyw oraz owoców, zwłaszcza ziemniaków. Jeśli przechowujesz je razem, cebula działa jak naturalny przyspieszacz zepsucia. Dziadek Kazik zawsze trzymał cebulę osobno, z dala od innych warzyw. 

Kolejny błąd to obieranie zewnętrznych łusek na długo przed zużyciem cebuli. Właśnie te suche łuski pełnią funkcję ochronną. Bez nich cebula staje się bardziej podatna na wilgoć, grzyby i bakterie. 

Domowe sposoby na przechowywanie cebuli

W domach naszych babć i dziadków przechowywanie cebuli było sztuką. W domach na wsi nie było wyspecjalizowanych lodówek z szufladami na warzywa. Było jednak co innego, a cebula leżała w spiżarni przez całą zimę i nic się z nią nie działo. Mój dziadek, majsterkowicz z krwi i kości i fan Adama Słodowego, zawsze miał nietypowe pomysły. Kiedyś poprosił babcię o niepotrzebne rajstopy i pończochy – mogły być nawet z oczkami, nikomu już się nie przydały. Babcia oddawała je chętnie, bo dzięki temu miała powód, żeby w końcu się ich pozbyć.

Zainspirowany tradycyjnymi warkoczami z czosnku i cebuli, dziadek wpadł na pomysł, żeby włożyć cebule do rajstop, wiążąc supeł po każdej kolejnej sztuce. Powstały z tego warkocze cebulowe, które potem wieszał w chłodnej piwnicy. Cebule nie stykały się ze sobą, miały dostęp do powietrza, a dzięki temu nie gniły i nie kiełkowały. Sztuczny, ale jednocześnie dość cienki i oczkowany materiał rajstop i pończoch oddychał, a nawet jeśli złapał wilgoć, szybko wysychał. Łuski dodatkowo chroniły cebulę przed łapaniem wilgoci. 

Możesz zrobić to samo. Wystarczy wsunąć cebulę do jednej z nogawek, zawiązać nad nią supeł i powtarzać czynność, aż rajstopy się skończą. Zmieszczą naprawdę sporo. Gotowy sznur zawieś w spiżarni, piwnicy czy nawet w ciemnej szafce gospodarczej. A kiedy potrzebujesz cebuli – po prostu odetnij dolną część rajstop, naciągnij końcówkę i zwiąż resztę na supełek. W ten sam sposób możesz też przechowywać czosnek.

Jak przechowywać cebulę? Idealne warunki dla zapasów

Po zakupie cebuli zrób selekcję. Uszkodzone i popękane czy kiełkujące sztuki zużyj od razu, np. na zupę cebulową lub wytrawną konfiturę. Do długiego przechowywania wybieraj tylko twarde, zdrowe cebule z nienaruszoną łuską. Optymalne warunki dla cebuli to miejsce ciemne, suche, przewiewne i chłodne, najlepiej w temp. 4-10 st. C. Piwnica lub spiżarnia bez dostępu światła sprawdzą się tu najlepiej. W kuchennej szafce możesz przechowywać cebulę, ale tylko w niewielkiej ilości, i najlepiej w papierowej torbie lub kartonie z otworami. Plastikowe pudełka, a tym bardziej woreczki foliowe, to najgorsze rozwiązanie. Nie wkładaj też cebuli do lodówki. Tam panuje zbyt duża wilgotność, co może szybko doprowadzić do pleśni i mięknięcia.

Jeśli przechowujesz cebulę w pudełkach lub skrzynkach, rozdziel warstwy warzyw gazetami lub szarym papierem. Ograniczysz kontakt między warzywami i zmniejszysz ryzyko pleśni. Ale jeśli robisz większe zapasy, sięgnij po sposób z rajstopami. Jest prosty i bardzo skuteczny. Tak przechowywana cebula pozostanie świeża nawet pół roku.