Szybki, idealnie kremowy i przede wszystkim niezwykle smaczny – taki jest właśnie pasztet z wątróbek bez pieczenia. Robi się go nieco inaczej niż opisują to wszelkie babcine przepisy z pożółkłych kajetów, ale bez żadnych obaw. Ta receptura ma swoje korzenie we francuskiej kuchni.

W Polsce to raczej mało znany fakt, ale nad Sekwaną wprost uwielbiają nie tylko dziwaczny dla Polaków foie gras z kaczych i gęsich wątróbek, ale też wszelkiego rodzaju pasztety i mięsne smarowidła do chleba. Są one bardziej kremowe i raczej rzadsze niż ich polskie odpowiedniki, ale równie (a może i nawet bardziej) smaczne.

Pasztet Michela Morana i Natalii Maszkowskiej

Zamiast więc robić zwykły pasztet, wybróbuj tej francuskiej wariacji z przepisu Michela Morana i Natalii Maszkowskiej. Ekspert „MasterChefa” i ceniona internetowa blogerka połączyli siły, by zrobić coś wprost pysznego na świąteczne, i nie tylko, kanapki. 

Ich mięsne smarowidło rzeczywiście ma coś w sobie coś z Francji. Jednak do jego przygotowania nie potrzeba wymyślnych składników. Wystarczą klasyczne, zwykłe wątróbki z kurczaka i parę dodatków, absolutnie nic wymyślnego. Obędzie się za to bez pieczenia i długiego oczekiwania. 

Przepis na pasztet z wątróbek bez pieczenia

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 600 g wątróbek z kurczaka
  • Pół litra mleka 
  • 1 duża biała cebula
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Opcjonalnie: 100 ml białego wina

Przygotowanie:

  1. Oczyść wątróbki i zalej mlekiem.
  2. Cebulę pokrój drobniutko i podsmaż na maśle. Kiedy cebula delikatnie nabierze już koloru, dodaj do środka równie drobno pokrojony boczek. Podsmażaj na złoty kolor.
  3. Odsącz wątróbki z mleka za pomocą ręczników papierowych.
  4. Wrzuć odsączoną wątróbkę na patelnię z boczkiem i cebulą. Po ok. 5 minutach smażenia, gdy wątróbka jest już gotowa, dodaj przyprawy – pieprz, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, ocet i sos sojowy.
  5. Przygotuj blender kielichowy. Lekko ostudzoną wątróbkę wrzuć do blendera i zmiksuj ją na idealną, gładką masę.
  6. Przełóż powstały w ten sposób pasztet do mniejszych pojemniczków lub do większej formy, dobrze przykryj i odstaw do lodówki, by się schłodził i lekko stężał.
  7. Pasztet podaj z dobrej jakości chlebem pszennym. Michel Moran i Natalia Maszkowska proponują, by podkreślić smak wątróbkowego pasztetu zasmażanymi jabłkami, których słodycz można przełamać octem, sosem sojowym i sosem teriyaki. Jeśli jednak nie chcecie kombinować, wybierzcie klasyczne dodatki – ogórki kiszone czy konserwowe, musztardę, chrzan czy zwykły ketchup.

Smacznego!

Źródło: Nathallae - Natalia Maszkowska/Facebook