Przepisy Ewy Wachowicz zawsze robią wrażenie. Co roku korzystam z jej świątecznych propozycji, bo to murowany sukces wśród gości - wszyscy chwalą, że dania wyglądają pięknie i pysznie smakują. W tym roku na pewno naszykuję wigilijny pasztet według jej przepisu. Bazą pasztetu są grzyby, więc z powodzeniem może pysznić się na wigilijnym stole wśród tradycyjnych 12 potraw. Nie ma w nim grama mięsa, a wierzch wieńczy apetyczny mus z buraków. Jeszcze nie wiem, czy przygotuję pełną wersję z burakami, czy poprzestanę tylko na solidnej, grzybowej bazie. Niezależnie od tego, którą wersję wybiorę, wszystkie rodzinne łakomczuszki na pewno będą zadowolone.
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie wrzucamy tam najpyszniejsze inspiracje na różne świąteczne potrawy.
Przepis Ewy Wachowicz na grzybowy pasztet wigilijny
Składniki:
- 3 bułki pszenne bez skórki
- 200 g borowików suszonych
- 3 cebule
- 5 jajek
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 szklanka śmietany 42%
- 2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów laskowych
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej natki
- sól
- pieprz
- tymianek
Na mus buraczany:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz, ugotuj do miękkości i odcedź. Nie wylewaj wody!
- Czerstwe pieczywo porwij na kawałki i wrzuć do wody, w której gotowały się grzyby. Odstaw do napęcznienia.
- Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj. Po chwili dodaj drobno posiekane grzyby.
- Namoczone bułki przełóż na sitko i odciśnij. Dodaj do podsmażonych grzybów, cebuli i czosnku.
- Podgrzewaj tak długo, aż woda z patelni odparuje.
- Gdy się to stanie, odstaw masę na bok, aby ostygła.
- Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj żółtka z ostudzoną masą grzybową.
- Dodaj szklankę śmietany, wsyp drobno posiekane orzechy laskowe.
- Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tymianek.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka (ze szczyptą soli).
- Delikatnie wmieszaj je szpatułką do masy.
- Prostokątną, żaroodporną formę wysmaruj masłem i wysyp posiekanymi orzechami laskowymi. Przełóż do niej całą masę.
- Teraz foremkę wstaw do większej blaszki z wodą. Piecz przez godzinę w 180 stopniach C.
- Przygotuj buraczany mus. Buraki upiecz, wystudź i obierz. Przełóż do miksera, dodaj chrzan i czosnek.
- Wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Pasztet ostudź, wierzch udekoruj musem z buraków.
Źródło: ewawachowicz.pl
Dodatkowe porady
Chociaż buraczany mus to ciekawy akcent smakowy i wizualny, ja rozważam przyrządzenie pasztetu bez niego - moim zdaniem solo będzie równie pyszny. Jeśli nie masz pod ręką borowików, możesz śmiało wykorzystać inne grzyby suszone. Z kolei posiekane orzechy można w moim odczuciu zupełnie pominąć - wprawdzie nadają pasztetowi ciekawego chrupnięcia, ale nie wszystkim będą smakować.
















