Przepisy Ewy Wachowicz zawsze robią wrażenie. Co roku korzystam z jej świątecznych propozycji, bo to murowany sukces wśród gości - wszyscy chwalą, że dania wyglądają pięknie i pysznie smakują. W tym roku na pewno naszykuję wigilijny pasztet według jej przepisu. Bazą pasztetu są grzyby, więc z powodzeniem może pysznić się na wigilijnym stole wśród tradycyjnych 12 potraw. Nie ma w nim grama mięsa, a wierzch wieńczy apetyczny mus z buraków. Jeszcze nie wiem, czy przygotuję pełną wersję z burakami, czy poprzestanę tylko na solidnej, grzybowej bazie. Niezależnie od tego, którą wersję wybiorę, wszystkie rodzinne łakomczuszki na pewno będą zadowolone.

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie wrzucamy tam najpyszniejsze inspiracje na różne świąteczne potrawy.

Przepis Ewy Wachowicz na grzybowy pasztet wigilijny

Składniki:

  • 3 bułki pszenne bez skórki
  • 200 g borowików suszonych
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany 42%
  • 2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów laskowych
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Na mus buraczany:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości i odcedź. Nie wylewaj wody!
  2. Czerstwe pieczywo porwij na kawałki i wrzuć do wody, w której gotowały się grzyby. Odstaw do napęcznienia.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj. Po chwili dodaj drobno posiekane grzyby.
  4. Namoczone bułki przełóż na sitko i odciśnij. Dodaj do podsmażonych grzybów, cebuli i czosnku.
  5. Podgrzewaj tak długo, aż woda z patelni odparuje.
  6. Gdy się to stanie, odstaw masę na bok, aby ostygła.
  7. Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj żółtka z ostudzoną masą grzybową.
  8. Dodaj szklankę śmietany, wsyp drobno posiekane orzechy laskowe.
  9. Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tymianek.
  10. W osobnej misce ubij na sztywno białka (ze szczyptą soli).
  11. Delikatnie wmieszaj je szpatułką do masy.
  12. Prostokątną, żaroodporną formę wysmaruj masłem i wysyp posiekanymi orzechami laskowymi. Przełóż do niej całą masę.
  13. Teraz foremkę wstaw do większej blaszki z wodą. Piecz przez godzinę w 180 stopniach C.
  14. Przygotuj buraczany mus. Buraki upiecz, wystudź i obierz. Przełóż do miksera, dodaj chrzan i czosnek.
  15. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
  16. Pasztet ostudź, wierzch udekoruj musem z buraków.

Źródło: ewawachowicz.pl

Dodatkowe porady

Chociaż buraczany mus to ciekawy akcent smakowy i wizualny, ja rozważam przyrządzenie pasztetu bez niego - moim zdaniem solo będzie równie pyszny. Jeśli nie masz pod ręką borowików, możesz śmiało wykorzystać inne grzyby suszone. Z kolei posiekane orzechy można w moim odczuciu zupełnie pominąć - wprawdzie nadają pasztetowi ciekawego chrupnięcia, ale nie wszystkim będą smakować.