Ostatnio na naszym kanale nadawczym widziałam świetny przepis mojej redakcyjnej koleżanki na pasztet z grzybów. Zainspirowało mnie to do znalezienia innych ciekawych przepisów na pyszne smarowidła ze słoika. I tak odkryłam przepis na to kremowe cudo. Choć z wyglądu przypomina klasyczny pasztet, to nie ma w nim ani grama mięsa. Są za to same smakowite składniki. Ten pasztet świetnie sprawdza się na kanapki, jest kremowy, pięknie się rozsmarowuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Z czego zrobić pasztet bez mięsa?
Pasztety bezmięsne znane są w Polsce od wieków. Już na staropolskich stołach gościł pasztet z migdałów (dziś niestety całkowicie zapomniany), ale nie tylko on. Pasztety ze strączków, które były (i są) tańszą alternatywą dla mięsa pojawiały się w Polsce przedwojennej. Ten, na którego za chwilę podam ci przepis, inspirowany jest właśnie staropolską kuchnią, gdzie proste i tanie składniki tworzyły najlepsze smaki. Bazą tego pasztetu jest ugotowana kasza jaglana i soczewica. Nadają one charakterystyczną kremowość pasztetowi. Za smak odpowiadają orzechy włoskie oraz przyprawy. Natomiast podsmażone warzywa zapewniają niesamowity aromat i smak. Całość zapiekam w słoiku, dzięki czemu łatwo się przechowuje i podaje. Wystarczy sięgnąć do słoiczka, by cieszyć się tym pysznym smakiem.
Przepis na orzechowy pasztet z kaszy i soczewicy
Składniki:
- pół szklanki suchej zielonej soczewicy (szklanka ugotowanej)
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka ugotowanej)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj kaszę jaglaną. Przepłucz ją wodą i zalej świeżą (ok. 1 szklanki). Gotuj przez 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstaw do ostudzenia. Możesz też wykorzystać kaszę ugotowaną wcześniej. Odmierz wtedy 1 szklankę.
- W drugim garnku ugotuj soczewicę. Zalej ją wodą i gotuj do miękkości (przez ok. 20 minut). Odcedź z wody i ostudź.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej czosnek z cebulą, aż będą złociste.
- Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj ją do warzyw na patelni. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty.
- Do miski przełóż ugotowaną kaszę jaglaną, soczewicę, warzywa z patelni i orzechy. Zblenduj wszystko na gładką i jednolitą masę. Dopraw ją solą, pieprzem i tymiankiem.
- Słoiki wyparz i osusz. Nałóż do nich pasztet. Piecz go przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się zrumieni.
















