Jednym z moich ulubionych pomysłów Pani Ewy na wykorzystanie ogórków gruntowych, jest ten przepis na małosolne. Restauratorka dodaje do nich 1 łyżkę nieoczywistego składnika, który podkręca smak o 100%. Jednak zanim zabierzemy się wspólnie za ich przygotowanie, warto przypomnieć sobie parę ważnych rzeczy, które gwarantują udane przetwory. 

O czym pamiętać, żeby ogórki małosolne wyszły chrupiące i smaczne?

Trzymaj się kilku prostych zasad, żeby zawsze mieć najlepsze przetwory:

  • Wybieraj ogórki gruntowe, które są świeże, jędrne, równe i niewielkie (lub średnie). Idealnie na małosolne nadają się odmiany: cezar, parys, odys, lider, prymus polan, hermes. 
  • Ogórki namocz w lodowatej wodzie przez ok. 1 godzinę przez zapakowaniem do słoików
  • Zanim zabierzesz się za fermentowanie warzyw, przygotuj słoje na przetwory o pojemności 1 l. Słoiki do  muszą być wcześniej wyparzone, a następnie dokładnie osuszone. 
  • Najlepsza sól do ogórków małosolnych do sól kamienna niejodowana. Przy robieniu solanki liczy się też proporcja: na każdy 1 l wody przypada 1 łyżka stołowa soli.

Przepis na ogórki małosolne z miodem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych 
  • kawałek korzenia chrzanu
  • gałązki kopru
  • kilka liści czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • po 1 łyżce miodu na każdy słoik
  • po 2 ząbki czosnku na każdy słoik

Solanka:

Proporcja: 1 łyżka soli kamiennej na każdy 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj solankę: wodę zagotuj, osól (wg podanej wyżej proporcji), a następnie odstaw do ostygnięcia. 
  2. Ogórki wyszoruj, namocz w zimnej wodzie, następnie powkładaj do wyparzonych wcześniej i osuszonych słoików.
  3. Korzeń chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do każdego słoja wkładaj po kawałku chrzanu.
  4. Następnie do wszystkich słoików włóż koper, liście czarnej porzeczki i ziarna gorczycy.
  5. Do każdego słoja włóż po 2 ząbki czosnku, a następnie dolej po 1 łyżce miodu.
  6. Zalej słoiki solanką. W każdym zostaw ok. 2 cm między powierzchnią solanki a wieczkiem (nie dolewaj do pełna). 
  7. Słoje przykryj gazą, ale ich nie zakręcaj. Nie musisz ich odstawiać w chłodne miejsce - w temperaturze pokojowej będzie im idealnie. 

Już po 2-3 dniach ogórki małosolne z miodem według przepisu Pani Ewy będą gotowe. Możesz je schrupać jako samodzielną przekąskę lub podawać do obiadu zamiast surówki. 

Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl