Jednym z moich ulubionych pomysłów Pani Ewy na wykorzystanie ogórków gruntowych, jest ten przepis na małosolne. Restauratorka dodaje do nich 1 łyżkę nieoczywistego składnika, który podkręca smak o 100%. Jednak zanim zabierzemy się wspólnie za ich przygotowanie, warto przypomnieć sobie parę ważnych rzeczy, które gwarantują udane przetwory.
O czym pamiętać, żeby ogórki małosolne wyszły chrupiące i smaczne?
Trzymaj się kilku prostych zasad, żeby zawsze mieć najlepsze przetwory:
- Wybieraj ogórki gruntowe, które są świeże, jędrne, równe i niewielkie (lub średnie). Idealnie na małosolne nadają się odmiany: cezar, parys, odys, lider, prymus polan, hermes.
- Ogórki namocz w lodowatej wodzie przez ok. 1 godzinę przez zapakowaniem do słoików
- Zanim zabierzesz się za fermentowanie warzyw, przygotuj słoje na przetwory o pojemności 1 l. Słoiki do muszą być wcześniej wyparzone, a następnie dokładnie osuszone.
- Najlepsza sól do ogórków małosolnych do sól kamienna niejodowana. Przy robieniu solanki liczy się też proporcja: na każdy 1 l wody przypada 1 łyżka stołowa soli.
Przepis na ogórki małosolne z miodem Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązki kopru
- kilka liści czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- po 1 łyżce miodu na każdy słoik
- po 2 ząbki czosnku na każdy słoik
Solanka:
Proporcja: 1 łyżka soli kamiennej na każdy 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj solankę: wodę zagotuj, osól (wg podanej wyżej proporcji), a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Ogórki wyszoruj, namocz w zimnej wodzie, następnie powkładaj do wyparzonych wcześniej i osuszonych słoików.
- Korzeń chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do każdego słoja wkładaj po kawałku chrzanu.
- Następnie do wszystkich słoików włóż koper, liście czarnej porzeczki i ziarna gorczycy.
- Do każdego słoja włóż po 2 ząbki czosnku, a następnie dolej po 1 łyżce miodu.
- Zalej słoiki solanką. W każdym zostaw ok. 2 cm między powierzchnią solanki a wieczkiem (nie dolewaj do pełna).
- Słoje przykryj gazą, ale ich nie zakręcaj. Nie musisz ich odstawiać w chłodne miejsce - w temperaturze pokojowej będzie im idealnie.
Już po 2-3 dniach ogórki małosolne z miodem według przepisu Pani Ewy będą gotowe. Możesz je schrupać jako samodzielną przekąskę lub podawać do obiadu zamiast surówki.
Źródło przepisu: www.ewawachowicz.pl
















