Filety z kurczaka pod cukinią to przepis na genialny obiad. Jest jednocześnie prosty i wykwintny, sprawdzi się również na proszoną kolację albo spotkanie we dwoje. Tutaj nie musisz obawiać się, że mięso wyjdzie suche i twarde. Duszone w kremowym sosie zawsze smakuje doskonale.
Naszykuj te składniki do przepisu
Taki kurczak jest rewelacyjne, trudno się z tym nie zgodzić. Jakby tego było mało, to jeszcze wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie. A samo przygotowanie jest bardzo proste. Trudno o lepszy przepis.
- 2 filety z kurczaka
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, wszystko do smaku
- pół szklanki mąki do obtoczenia kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 młoda cukinia
- 1/3 szklanki białego wina
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka mąki
- olej do smażenia
Przepis na filety z kurczaka pod cukinią
- Mięso oczyść z błonek i ewentualnych kosteczek. Pokrój filety w poprzek. Chodzi o to, żeby powstały nieduże kotleciki. Posól je i popierz do smaku, a potem każdy obtocz w mące.
- Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso z dwóch stron na złoty kolor. Przełóż je na talerz. Możesz go dodatkowo wyłożyć ręcznikiem papierowym, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno. Zeszklij ją na tej samej patelni, nie myj jej wcześnie.
- W tym czasie zetrzyj marchewkę i dodaj ją do zeszklonej cebuli.
- Przygotuj również cukinię. Umyj ją dokładnie, nie musisz jej obierać, ale możesz, jeśli chcesz. W przypadku młodej cukinii nie będzie problemu z dużymi, twardymi pestkami, dlatego nie trzeba nic z nimi robić. Odetnij dwa końce i tyle, możesz od razu ścierać i przełożyć na patelnię.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut, mniej więcej 3 minuty. Potem zalej warzywa białym wytrawnym winem. I duś do odparowania. Danie mogą bezpiecznie jeść dzieci, bo cały alkohol się ulotni, a zostanie tylko winogronowy, winny smak.
- Do warzyw wlej teraz bulion i zaczekaj, aż się zagotuje. Potrzymaj całość na ogniu przez 3 minuty.
- Do szklanki wlej śmietankę, dosyp do niej mąkę i dolej kilka łyżek płynu z patelni. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Od razu wlej na patelnię. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i chili, a takę solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Do cukiniowo-marchewkowego sosu przełóż wcześniej obsmażone mięso. Duś całe danie przez kilka minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. W tym czasie umyj koperek, osusz go i posiekaj. Posyp nim gotowe danie.

















