Niby jesteśmy w przedświątecznym szale na sałatkę jarzynową, żurek i faszerowane jajka, ale jednocześnie niektórzy już szukają przepisu na idealne małosolne. Jeśli też szykujesz się na przygotowanie pierwszych w tym roku kiszonek, sięgnij po sprawdzony przepis i kilka ważnych wskazówek. Z tym zestawem staniesz się prawdziwym mistrzem ogórków małosolnych.

Jak zrobić ogórki małosolne? Złote zasady, o których trzeba pamiętać

Przepis na domowe ogórki małosolne wydaje się najprostszą rzeczą na świecie, ale właśnie - wydaje się, bo wbrew pozorom można tu popełnić sporo błędów. Pierwszy z nich dotyczy wyboru samych ogórków, bo często już to przekreśla smak całych kiszonek. Pamiętaj więc, że do tego celu trzeba zawsze wybierać niewielkie, twarde i jędrne ogórki, bo te duże i miękkie kompletnie się nie nadają. 

Drugą ważną kwestią są dodatki, a tutaj jest duże pole do popisu, bo do słoika warto dodać nie tylko koper, chrzan i czosnek, ale także ziele angielskie, liść laurowy i owoce jałowca. Dzięki takiemu zestawowi przypraw ogórki małosolne będą miały maksymalnie głęboki smak i aromat, a do tego wyjdą jeszcze twardsze. 

Ostatnim istotnym składnikiem jest tu solanka, a tę trzeba robić według odpowiednich proporcji. Zapamiętaj więc, że na każdy litr wody dodaje się 2 łyżeczki soli, a wtedy zalewa wychodzi w punkt. Trzeba też od razu zaznaczyć, że woda do kiszenia ogórków powinna być wcześniej przegotowana i najlepiej letnia. 

Sprawdzony przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków:
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 garści młodego kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 6-7 owoców jałowca
  • woda + sól (2 łyżeczki na każdy litr)

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie wyszoruj, a w oddzielnym naczyniu wymieszaj letnią wodę z solą. Przygotuj też duży słoik i dokładnie go umyj oraz wysusz.
  2. Na spód słoika włóż połowę kopru, plasterki korzenia chrzanu oraz przeciętą na pół główkę czosnku. Dorzuć też ziele angielskie, owoce jałowce i liście laurowe.
  3. Tak przygotowany słoik z przyprawami wypełnij ciasno ogórkami. Na koniec wciśnij jeszcze pozostały koper i zalej całość solanką.
  4. Słoik z ogórkami odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny, a po tym czasie zajadaj się ze smakiem. 

Źródło: Instagram.com/jedynak.gotuje/