Niby jesteśmy w przedświątecznym szale na sałatkę jarzynową, żurek i faszerowane jajka, ale jednocześnie niektórzy już szukają przepisu na idealne małosolne. Jeśli też szykujesz się na przygotowanie pierwszych w tym roku kiszonek, sięgnij po sprawdzony przepis i kilka ważnych wskazówek. Z tym zestawem staniesz się prawdziwym mistrzem ogórków małosolnych.
Jak zrobić ogórki małosolne? Złote zasady, o których trzeba pamiętać
Przepis na domowe ogórki małosolne wydaje się najprostszą rzeczą na świecie, ale właśnie - wydaje się, bo wbrew pozorom można tu popełnić sporo błędów. Pierwszy z nich dotyczy wyboru samych ogórków, bo często już to przekreśla smak całych kiszonek. Pamiętaj więc, że do tego celu trzeba zawsze wybierać niewielkie, twarde i jędrne ogórki, bo te duże i miękkie kompletnie się nie nadają.
Drugą ważną kwestią są dodatki, a tutaj jest duże pole do popisu, bo do słoika warto dodać nie tylko koper, chrzan i czosnek, ale także ziele angielskie, liść laurowy i owoce jałowca. Dzięki takiemu zestawowi przypraw ogórki małosolne będą miały maksymalnie głęboki smak i aromat, a do tego wyjdą jeszcze twardsze.
Ostatnim istotnym składnikiem jest tu solanka, a tę trzeba robić według odpowiednich proporcji. Zapamiętaj więc, że na każdy litr wody dodaje się 2 łyżeczki soli, a wtedy zalewa wychodzi w punkt. Trzeba też od razu zaznaczyć, że woda do kiszenia ogórków powinna być wcześniej przegotowana i najlepiej letnia.
Sprawdzony przepis na ogórki małosolne
Składniki:
- 1 kg ogórków:
- 1 główka czosnku
- 2-3 garści młodego kopru
- kawałek korzenia chrzanu
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 6-7 owoców jałowca
- woda + sól (2 łyżeczki na każdy litr)
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie wyszoruj, a w oddzielnym naczyniu wymieszaj letnią wodę z solą. Przygotuj też duży słoik i dokładnie go umyj oraz wysusz.
- Na spód słoika włóż połowę kopru, plasterki korzenia chrzanu oraz przeciętą na pół główkę czosnku. Dorzuć też ziele angielskie, owoce jałowce i liście laurowe.
- Tak przygotowany słoik z przyprawami wypełnij ciasno ogórkami. Na koniec wciśnij jeszcze pozostały koper i zalej całość solanką.
- Słoik z ogórkami odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny, a po tym czasie zajadaj się ze smakiem.
Źródło: Instagram.com/jedynak.gotuje/

















