Przepis na te leniwe bułeczki sprawił, że uwierzyłam że pomysł na domowe pieczywo nie musi być skomplikowany. Przekonałam się też, że nie muszę stawać się samozwańczą mistrzynią piekarnictwa, aby uraczyć całą rodzinę puszystymi bułkami. Ty też wypróbuj koniecznie ten przepis - rozdałam go już kilku osobom i jeszcze nie słyszałam, żeby bułki komuś nie wyszły.
Przepis na leniwe bułeczki
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)
- 500 g mąki pszennej
- 25 drożdży świeżych
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru. Uważaj, aby mleko nie było za zimne (drożdże nie zaczną pracować), ani za gorące (wysoka temperatura zabije drożdże).
- Drożdże z mlekiem i cukrem odstaw na 10 minut. W tym czasie roztop masło w rondelku i odstaw.
- Do dużej miski przesiej mąkę i sól.
- Sypkie składniki wymieszaj, dodaj jajko. Dodaj rozczyn drożdżowy (jeśli upłynęło już 10 minut) i roztopione masło.
- Teraz masę wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Masz dwie opcje - albo możesz wyrabiać je ręcznie przez około 10 minut, albo użyć miksera z hakiem i wtedy wyrabiać przez 5 minut.
- Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką (bawełnianą albo lnianą) i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Uważaj, aby nie było przeciągów.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na obsypaną mąką powierzchnię. Potem podziel na 8 bułeczek, uformuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż bułki na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra-dół).
- Gdy minie 30 minut, bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15-20 minut, aż będą pięknie rumiane i wyrośnięte. Wystudź na kratce.
Co można dodać do bułeczek?
Świeżutkie bułeczki chyba nigdy się nie nudzą, ale po pewnym czasie możesz jednak potrzebować pewnego urozmaicenia. Do bułek można wtedy dodać np. różne zioła i przyprawy - tymianek, oregano, czosnek granulowany, słodką paprykę, a nawet paprykę chili. Każdy z tych składników nada niepowtarzalnej nutki smakowej. Warto też pokusić się o dodatek serowy - np. parmezan, starty ser żółty, a nawet kawałeczki oscypka. Koneserzy dorzucają do ciasta garść posiekanych orzechów - włoskich, laskowych, pistacji albo migdałów. Zapewniają ciekawy efekt chrupnięcia i wprowadzają interesujący posmak. A może zupełnie odmienisz oblicze bułeczek i sięgniesz po słodkie dodatki? Rodzynki, żurawina albo kandyzowana skórka pomarańczy to wtedy strzał w dziesiątkę.
















