Zupa pieczarkowa wielu kojarzy się jako dość delikatne i mało sycące danie, ale wcale nie musi tak być. Wystarczy przygotować ją na węgierską nutę, a od razu zamieni się w treściwy i charakterny posiłek. Przepis nie jest trudny, a większość składników prawdopodobnie już masz w swojej lodówce. Zobacz, co i jak, a potem spróbuj odtworzyć tę recepturę na obiad. 

Jak zrobić zupę pieczarkową, aby była treściwa i wyrazista?

Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy makaronem często gości na polskich stołach, ale większość osób przygotowuje ją w wersji zabielanej, czyli dość delikatnej w smaku. My jednak trafiliśmy ostatnio na przepis "po węgiersku", w którym pierwsze skrzypce gra mielona papryka i to aż w 3 odsłonach - słodkiej, ostrej i wędzonej. Dzięki takiemu dodatkowi, zupa z miejsca staje się pełna smaków i aromatów, a dodatkowo nabiera lekko czerwonego koloru, który jeszcze bardziej podkręca apetyt. 

Oprócz papryki ląduje tu jednak jeszcze jeden dość wyrazisty składnik. To wędzony boczek, dzięki któremu cała kompozycja ma jeszcze więcej aromatu i staje się bardziej sycąca. A jakby tego było mało, do gara dorzuca się jeszcze cebulkę, czosnek i tymianek, a na koniec zabiela całość śmietanką i posypuje świeżą natką pietruszki.

Zobacz dokładny przepis poniżej, a gdy raz spróbujesz tej zupy, nie wrócisz już do klasycznej, smutnej pieczarkowej jak ze szkolnej stołówki. 

Źródło: Getty/iStock

Przepis na zupę pieczarkową po węgiersku

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 700 g pieczarek
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 130 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a boczek wędzony w kostkę. 
  2. W garnku podsmaż cebulę z pieczarkami, a po chwili dodaj czosnek oraz pokrojony boczek.
  3. Gdy wszystko się zarumieni, przerzuć składniki do miski, a na patelnię wrzuć masło, mąkę i wszystkie przyprawy. Podsmaż całość, aż powstanie jednolita zasmażka, a potem powoli dolewaj bulion, ciągle mieszając. 
  4. Na końcu dodaj wcześniej podsmażone pieczarki z cebulką i boczkiem oraz zabiel zupę śmietanką.
  5. Gotuj wszystko jeszcze przez około 15 minut, a gotową zupę pieczarkową podawaj ze świeżą natką pietruszki. 

Źródło: Facebook.com/OkolicePalnika