Jesień upływa u mnie pod znakiem gęstych i aromatycznych zup. Gotowałam już zupę po holendersku (z zielonym łuskanym grochem), a teraz przyszedł czas na niemiecki specjał. A jak Niemcy to oczywiście kartoffelsuppe z kiełbasą. Podaję ją z kiełbaskami wiedeńskimi, ale możesz wybrać ulubioną miękką wędlinę. Dodatkowo smak zupy podkręcam 1 łyżką nietypowego dodatku.

Dodatek, który podkręca smak zupy ziemniaczanej

Niemcy do zupy ziemniaczanej dodają musztardę. Przyprawa, która nam raczej kojarzy się z grillem, świetnie podkręca smak kartoflanki. Wystarczy zaledwie 1 łyżka, by nadać zupie całkiem inny smak. Użyłam musztardy sarepskiej, która nie jest bardzo ostra i moim zdaniem pasuje idealnie. Jeśli jednak wolisz pikantniejsze smaki, z powodzeniem możesz użyć rosyjskiej, a nawet chrzanowej. Musztardę dodaj do gotującej się zupy, aby dzięki niej warzywa nabrały smaku i lekkiej ostrości. Całość na koniec zapraw śmietanką kremówką, która łagodzi i fajnie balansuje pikantność z musztardy. 

Zupę ziemniaczaną po niemiecku robi się niemal tak samo jak naszą, polską kartoflankę. Podsmażone warzywa zalewa się bulionem, a następnie całość gotuje do miękkości. Na talerzu podaje się ją ze świeżą natką pietruszki. Wychodzi gęsta, aromatyczna, idealna na jesienne dni.

Przepis na zupę ziemniaczaną po niemiecku

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 g marchewki
  • 150 g pora 
  • 100 g selera korzeniowego 
  • 100 g korzenia pietruszki 
  • 50 g cebuli 
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku 
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy 
  • 1-2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 kiełbaski wiedeńskie 
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Umyj je i obierz. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę pokrój w kostkę, por w plasterki, a czosnek i cebulę drobniutko posiekaj.
  2. Boczek bez skóry pokrój w niewielkie kawałki.
  3. W dużym garnku roztop klarowane masło. Podsmaż na nim boczek razem z cebulą, aż zmiękną.
  4. Dodaj do nich pozostałe warzywa i podsmażaj je przez ok. 5 minut. 
  5. Następnie zalej je gorącym bulionem oraz dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz musztardą. Wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
  6. Do ugotowanej zupy ziemniaczanej wlej śmietankę kremówkę oraz dodaj pokrojone wiedeńskie kiełbaski. Wymieszaj.
  7. Zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki.