Jesień upływa u mnie pod znakiem gęstych i aromatycznych zup. Gotowałam już zupę po holendersku (z zielonym łuskanym grochem), a teraz przyszedł czas na niemiecki specjał. A jak Niemcy to oczywiście kartoffelsuppe z kiełbasą. Podaję ją z kiełbaskami wiedeńskimi, ale możesz wybrać ulubioną miękką wędlinę. Dodatkowo smak zupy podkręcam 1 łyżką nietypowego dodatku.
Dodatek, który podkręca smak zupy ziemniaczanej
Niemcy do zupy ziemniaczanej dodają musztardę. Przyprawa, która nam raczej kojarzy się z grillem, świetnie podkręca smak kartoflanki. Wystarczy zaledwie 1 łyżka, by nadać zupie całkiem inny smak. Użyłam musztardy sarepskiej, która nie jest bardzo ostra i moim zdaniem pasuje idealnie. Jeśli jednak wolisz pikantniejsze smaki, z powodzeniem możesz użyć rosyjskiej, a nawet chrzanowej. Musztardę dodaj do gotującej się zupy, aby dzięki niej warzywa nabrały smaku i lekkiej ostrości. Całość na koniec zapraw śmietanką kremówką, która łagodzi i fajnie balansuje pikantność z musztardy.
Zupę ziemniaczaną po niemiecku robi się niemal tak samo jak naszą, polską kartoflankę. Podsmażone warzywa zalewa się bulionem, a następnie całość gotuje do miękkości. Na talerzu podaje się ją ze świeżą natką pietruszki. Wychodzi gęsta, aromatyczna, idealna na jesienne dni.
Przepis na zupę ziemniaczaną po niemiecku
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 g marchewki
- 150 g pora
- 100 g selera korzeniowego
- 100 g korzenia pietruszki
- 50 g cebuli
- 150 g śmietanki kremówki
- 100 g wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła klarowanego
- 1 łyżka średnio ostrej musztardy
- 1-2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 kiełbaski wiedeńskie
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania warzyw. Umyj je i obierz. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę pokrój w kostkę, por w plasterki, a czosnek i cebulę drobniutko posiekaj.
- Boczek bez skóry pokrój w niewielkie kawałki.
- W dużym garnku roztop klarowane masło. Podsmaż na nim boczek razem z cebulą, aż zmiękną.
- Dodaj do nich pozostałe warzywa i podsmażaj je przez ok. 5 minut.
- Następnie zalej je gorącym bulionem oraz dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz musztardą. Wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
- Do ugotowanej zupy ziemniaczanej wlej śmietankę kremówkę oraz dodaj pokrojone wiedeńskie kiełbaski. Wymieszaj.
- Zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki.
















