Kapusta przychodzi na ratunek w kuchni od lat. Gdy w lodówce czy w portfelu pusto, zrobisz z niej co najmniej tyle samo pysznych dań, co z ziemniaków. Do tego kapuśniaku wykorzystasz jedynie kawałek (tyle, ile chcesz - kucharz nie wskazał dokładnej ilości) więc resztę możesz zużyć na gołąbki, łazanki czy do usmażenia lub upieczenia, np. z boskim sosem orzechowym. Kapuśniak Tomasza Strzelczyka jest mocno pomidorowy - lekki, ale jednocześnie rozgrzewający i sycący. Pierwszą porcję zjesz, by się nasycić, a drugą z czystego łakomstwa. Zupa jest lekko pikantna i, jak to u pana Tomka, pieprzna - świeżo zmielony czarny pieprz musi być. Po prostu idealna na deszczowe dni. 

Co wyróżnia kapuśniak Tomasza Strzelczyka wśród innych?

Pan Tomek zamiast podsmażać kiełbasę czy boczek i wrzucać je wraz z tłuszczykiem do gara z zupą, podsmaża z cebulą i czosnkiem wołowe mięso mielone. To jednak nie jedyne odstępstwo od klasyki. Zamiast przecieru czy koncentratu pomidorowego (który dodaje wiele osób dla ładniejszego koloru), kucharz robi kapuśniak z mięsem mielonym na soku pomidorowym. Najlepiej, by był on własnej roboty, ale jeśli nie masz takich przetworów, wykorzystaj sok dobrej jakości. Uważaj też na ilość soli podczas doprawiania, bo sok często jest już solony, a wlewamy go garnka 1 litr - sporą ilość. 

Przepis na kapuśniak z mięsem mielonym

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 5 ziemniaków
  • kawałek białej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1/2 l wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Zeszklij.
  2. Gdy cebula się zeszkli, zetrzyj do niej 2 ząbki czosnku, przesmaż, mieszając, aż czosnek da o sobie znać zapachem. 
  3. Dodaj do garnka mięso mielone. Podsmażaj wszystko razem, a w międzyczasie obierz i pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę. Pokrój też paprykę w kostkę oraz posiekaj 1 ostrą papryczkę.
  4. Przemieszaj zawartość garnka i dodaj pokrojone warzywa. Podlej niewielką ilością wody i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wrzuć też 2 liście laurowe.
  5. Zagotuj kapuśniak i gotuj ok. 15 minut.
  6. Po 10 minutach gotowania obierz i pokrój w kostkę (jak do zupy) ziemniaki oraz kapustę w nieco większą kostkę. Przełóż do garnka i zalej sokiem pomidorowym. Jeśli soku będzie za mało, dolej nieco zimnej wody. 
  7. Posól i dopraw suszonym lubczykiem. Od momentu zagotowania wszystkiego razem gotuj ok. 25 minut. 

Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).